Ella van Poucke, cello

Ella van Poucke, cello

Ella van Poucke, geboren in Amsterdam in 1994, is een van de toonaangevende cellisten van haar generatie.

Geprezen om haar muzikale integriteit, onberispelijke instrumentale vaardigheden en haar optredende aanwezigheid en intensiteit, behoort de 27-jarige Nederlandse cellist tot de top van de huidige generatie cellisten. Ze is de winnaar van de prestigieuze Premio Chigiana 2017, de eerste prijswinnaar van het Internationaal Isang Yun cello concours 2015, grachtenfestival prijs, de Leopoldinum Award 2015, Prix Nicolas Firmenich 2013, Elisabeth Everts Award 2014, Prix Academie Maurice Ravel 2012, Nederlandse Musicus van het Jaar 2012, eerste prijs winnaar van het Prinses Christina Concours 2008 en ontvanger van de speciale prijs in "erkenning voor een uitstekende prestatie op de Grand Prix Emanuel Feuermann 2014.

Nadat ze op 10-jarige leeftijd haar debuut maakte in het Concertgebouw trad ze op in alle grote zalen van Nederland, in vele topzalen in Europa en in de VS en Azië.

Als soliste trad Ella op met het Nederlands Philharmonisch Orkest, HR-Sinfonie Orchester, Brussels Philharmonic, 

Maggio Musicale Fiorentino, Rotterdam Philharmonic Strings, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Orchestre della Toscana, Noord Nederlands Orkest, Havana Youth Orchestra, Varsovia Chamber Orchestra, Symfonie Orchestra of Vlaanderen Polish Chamber Orchestra, Leopoldinum Chamber Orchestra, Junge Sinfonie Berlin, Hamburger Camerata, Tongyeong Festival Orchestra en werkte samen met kunstenaars als Michael Sanderling en Christoph Eschenbach.

Ella 5a foto Michael CooremanIn november 2012 bracht ze een nieuw celloconcert in première, dat voor haar werd geschreven door de Finse componist Uljas Pulkkis tijdens de Internationale Cello Biënnale in Amsterdam.

In september 2013 ging ze in Duitsland in première op het Kronberg Festival, met leden van het HR-Sinfonie Orchester Frankfurt.

Ella treedt regelmatig op bij Radio en Televisie en trad op voor ARTE TV in Duitsland en Frankrijk. Ze verscheen in het Duitse "Stars von Morgen" gepresenteerd door Rolando Villazon.

Als gepassioneerd kamermusicus trad Ella op met Andras Schiff, Gary Hoffman, Nobuko Imai, Tabea Zimmermann, Christian Tetzlaff, Viviane Hagner, Gidon Kremer, Colin Carr, Pavel Vernikov, Andreas Reiner, Vilde Frang, Simone Lamsma, Christiaan Bor, Philippe Graffin, Prazak kwartet, Schumann quartett en vele anderen.

Sinds vele jaren treedt ze regelmatig op in recital met pianist Jean-Claude vanden Eynden en met haar broer Nicolas van Poucke.

Ze was te gast op tal van internationale festivals zoals Festspiele Mecklenburg Vorpommern, West Cork Chamber Music Festival, Music@Menlo, Krzyzowa Music, Chigiana International Festival, Kaposfest Hungary, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Grachten Festival Amsterdam, Kronberg Festival, Cello Biennale Amsterdam en werd uitgenodigd om deel te nemen aan Verbier Festival Academy in 2009, 2013 en 2014.

Ella 3 foto wouter le Duc1Als Nederlandse 'Rising Star' werd Ella uitgenodigd om in 2013-14 twee Carte Blanche concerten te geven in het Concertgebouw in Amsterdam.

In de zomer van 2017 was ze Artist in Residence bij het Nationaal Jeugd Orkest en in augustus 2018 was Ella Artist in Residence van het Grachtenfestival in Amsterdam.

In 2019 voerde Ella samen met onder andere haar broer Nicolas de complete werken voor cello en piano van Beethoven uit in het Concertgebouw in Amsterdam. In 2018 toerde ze met alle Bachsuites.

Geboren in een familie van muzikanten, begon Ella op zesjarige leeftijd cello te spelen. Ging op 10-jarige leeftijd naar het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en vervolgde later haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Godfried Hoogeveen.

Ze volgde masterclasses en werkte onder andere met Andras Schiff, Miklos Perenyi, Daniel Barenboim, Christoph Eschenbach, Yuri Bashmet, Steven Isserlis, Menahem Pressler, Laurence Lesser, Anner Bijlsma, Bernard Greenhouse, Mischa Maisky en het Emerson Quartet.

Van 2009-2016 studeerde Ella bij professor Frans Helmerson aan de Kronberg Academy Masters in Duitsland.

Van 2016-2019 was ze Artist in Residence aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel, waar ze studeerde bij Gary Hoffman.

Ella speelt op een Maggini-cello uit 1620, vriendelijk uitgeleend door een anonieme weldoener.

https://youtu.be/i1AcijPpcYk

Tevens was Ella onlangs te zien en te horen bij het 5 mei concert op de Amstel in aanwezigheid van  Koning Willem Alexander en Koningin Máxima.

Foto's: Wouter le Duc, Michael Cooreman.

Evenement Eigenschappen

Startdatum 06-juli-2022 12:15
Einddatum 06-juli-2022 13:15