Ensemble Alvipior m.m.v. Mannenkwartet Zanglust

Ensemble Alvipior m.m.v. Mannenkwartet Zanglust

Op 27 februari 1999 vond de eerste repetitie van het Alvipior Ensemble plaats in de Emmaüskerk te Amersfoort. Wat begon als een projectmatig ensemble groeide uit tot een vaste combinatie met concerten in binnen- en buitenland. Doordat beide spelers meerdere instrumenten bespelen is een veelzijdige programmakeus mogelijk. Van concerten van J.S. Bach & licht klassiek tot musicals songs en oud-Hollandse liedjes. Ook bewerkingen van christelijke liederen en improvisaties staan regelmatig op het programma.

Het Alvipior Ensemble heeft concerten door heel Nederland maar heeft ook in Frankrijk prachtige concerten mogen geven. Al meerdere jaren op rij geeft het Alvipior Ensemble een koffieconcert in Union Chapel te Londen waar een prachtig gerestaureerd Willis orgel staat.

In 2004 kreeg het Alvipior Ensemble les van Sepp Grotenhuis tijdens het Orlando Festival in Kerkrade en in 2006 van Prunella Pacey (altviooldocente Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). In dit jaar werd ook de cd Klanken uit Rolduc opgenomen.

Het ensemble begeleid regelmatig verschillende koren, speelt in kerkdiensten als begeleiding van de eredienst en muzikale intermezzo’s, begeleidt verschillende koren & organiseert muziekuren in verpleeg- en bejaardenhuizen. Ook is er een breed repertoire aan achtergrond muziek voor uw receptie of andere gelegenheid.

De naam van het ensemble is samengevoegd uit de instrumenten die bespeeld worden:

ALtviool  VIool PIano ORgel

foto jaapJaap Kwakkel is organist sinds 1974. Hij kreeg zijn eerste lessen orgel en piano aan de muziekschool in Kampen van dhr. L. Neijmeijer en dhr. H. Sleurink (ook piano). Jaap Kwakkel kreeg later privé-lessen orgel van dhr. J. Zwanepol. Na een vergelijkend examen gedaan te hebben voor het G.O.V. werd Jaap Kwakkel aangesteld als organist in de Openhofkerk en de Westerkerk in Kampen. In 1976 werd hij daarnaast ook organist in De Hoeksteen te Swifterbant. Van 1992 t/m 2012 is Jaap Kwakkel organist van de Emmaüskerk te Amersfoort geweest waar een twee klaviers Willisorgel staat met 21 stemmen. Sindsdien is hij medeorganist van de St. Pieter te Tricht.      

Jaap Kwakkel is dirigent van C.G.K. Con Amore en mannenkoort Zanglust uit Sleeuwijk en wordt veel gevraagd als organist/pianist/remplacerend dirigent bij verschillende kerken en koren. In 1988 heeft Jaap Kwakkel de dirigentenopleiding HAFABRA met succes afgesloten in Utrecht. Tevens is hij medeorganisator en organist van de maandelijkse zangdienst in De Brugkerk te Amersfoort.

Jaap Kwakkel werkte samen met o.a. Klaas Jan Mulder, gebr. Brouwer,  Renate Heemskerk, Piet Zwart, Sander van Marion, Harry Hamer, Tjitske Kwakkel-Homma, Renske Tjoelker en Mélanie Cacault.

Hij is dirigent geweest van verschillende koren waaronder het Interkerkelijk Kerkkoor Dronten, Chr. gem. zangvereniging Terra Nova uit Lelystad, Kinderkoor Lelystad, vrouwenkoor “Marijke” uit Gameren en kerkkoor “Con Amore” uit Nieuwaal. Tegenwoordig is Jaap Kwakkel dirigent van Chr. Gem. Koor “Con Amore” en mannenkoor “Zanglust”, beiden uit Sleeuwijk. Met zijn koren werkt hij mee aan diensten maar geeft ook concerten in verpleeg-/verzorghuizen en in kerken.

foto cv tjitskeTjitske Kwakkel-Homma kreeg haar eerste vioollessen aan de muziekschool Amersfoort van Ineke Bredenhorst en later van Marquerite de Waal. In 1997 kwam daar ook de altviool bij. In 1998 begon Tjitske aan de vooropleiding altviool aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Prunella Pacey waar zij in 2003 haar Bachelor of Music diploma Cum Laude haalde. Aansluitend begon Tjitske aan haar Masters in Performance (VKM) met een uitwisseling naar de Royal College of Music bij docent Simon Rowland-Jones. In juni 2005 behaalde Tjitske haar VKM-diploma met een 9 en onderscheiding. In de afgelopen jaren volgde Tjitske solo-masterclasses (viool en altviool) bij oa. Victor Libermann, Ferdinand Erblich, Nobuko Imai, Bohumal Smejkal, Ron Ephrat en Simon Rowland Jones en kamermuzieklessen bij oa. Charles- Andre Linale, Stefan Metz, Frank van der Laar en Menahem Pressler. Tjitske speelde in verschillende orkesten als het AJO Jeugd Symphonie orkest (3 jaar aanvoerder), HWSO (aanvoerder) en later het HKU-orkest, RCM Symphonie Orchestra, RCM Sinfonietta (aanvoerder). Tevens remplaceerd Tjitske in orkesten als Ensemble Conservatoir Zwolle, L'Orchestre Particolare en strijkorkest 'Strijklicht'.

In 1995 gaf Tjitske haar eerste soloconcert met orkest. Inmiddels geeft Tjitske regelmatig soloconcerten (met orkest, piano of bij koren) en recitals door heel Nederland. Tjitske werkt regelmatig samen met Renske Tjoelker (harp) en vormt samen met haar man Jaap Kwakkel het Alvipior Ensemble waarmee ze concerten geeft in binnen- en buitenland.

Naast het geven van concerten geeft Tjitske met veel plezier viool-en altvioolles in hun eigen muziekstudio in Culemborg aan kinderen vanaf 5 jaar en volwassenen.

Tjitske bespeelt een altviool gebouwd door Sebastien Seixas (Athene 2003)

(Alt)viool- en muziekstudio ALVIPIOR

Boschweg 1 4105 DL Culemborg

0345 476 107 / 06 1516 3537

alvipior@planet.nl

evenement eigenschappen

Startdatum 23-aug-2017 12:15
Einddatum 23-aug-2017 13:15
Deel dit evenement