Los Criollos

Los Criollos

Onder voorbehoud!

De groep Los Criollos, een collectief van veelzijdige musici uit Chili, Argentinië en Nederland, begeleidt al jarenlang op inspirerende en warmbloedige wijze Nederlandse koren als die werken van Ariel Ramirez willen uitvoeren, waarvan de bekendste de Misa Criolla en Navidad Nuestra zijn. Bij dergelijke concerten verzorgen zij ook vaak een voorprogramma, met een keuze uit hun internationale repertoire.

Zo’n keuze laat de groep ook vandaag horen.

De groep wordt gevormd door:

Alvaro Pinto Lyon, zang, gitaar, charango, fluiten

Rodrigo Cortes - zang, gitaar, percussie

Renato Freyggang - percussie, fluiten

Fred Abbingh - accordeon, piano, zang

Alvaro Pinto Lyon 300x283Alvaro Pinto Lyon (geboren 1971, Santiago de Chile) is afgestudeerd in klassiek gitaar en hobo in Santiago in 1997. Sindsdien heeft hij brede ervaringen opgedaan als uitvoerend musicus. Hij speelt in verschillende ensembles, onder andere in Quilapayún, Barco Andino, Amankay en Winanda del Sur. Daarnaast werkt hij samen met muziekgroepen in verschillende stijlen, zoals bijvoorbeeld Música Temprana (Zuid-Amerikaanse barokmuziek), Quinteto Caney (traditionele Cubaanse muziek) en Ensemble Ictus (moderne klassieke muziek).

In Rotterdam heeft hij de Tweede Fase afgerond in klassiek gitaar en tevens muziekproducties gestudeerd. Sinds 15 jaar heeft hij met diverse koren in Nederland de Misa Criolla, Misa por la Paz y la Justicia, Romancero Gitano, Navidad Nuestra en andere muziekstukken uitgevoerd. Hij zingt als solotenor en speelt gitaar, hobo, cuatro, quena en charango. Daarnaast werkt hij als muziekproducent voor verschillende muzikanten in zijn eigen geluidsstudio.

Alvaro wordt vaak gevraagd om de tenorsolo's te zingen in de Misa Criolla en de Misa por la paz y la justicia van Ariel Ramirez.

RenatoRenato Freyggang is al meer dan 40 jaar bezig in de muziekwereld. Zijn carrière als profmuzikant begonnen met Barocco Andino in Chili en later met Inti Illimani in Europa (Italië). Hij heeft meegewerkt aan talloze LP’s en CD’s in diverse muzikale ensembles.

Na zijn opleiding aan de Universiteit van Chili (Schoolmuziek) kwam hij bij het Rotterdamse Conservatorium op de afdeling Lichte Muziek, waar hij zich specialiseerde in dwarsfluit, saxofoon en latin percussion. In Baroco Andino speelde Renato klassieke muziek met instrumenten uit de Andes als quena en zampoña. Sinds 1978 speelde hij in de ensembles Amankay en Hoketus (avant garde). Ook in de dansmuziek is Renato thuis: hij speelde saxofoon in de Antilliaanse band Bess en in diverse Zuid-Amerikaanse ensembles zoals Barrio Latino (Cubaans).

Met Inti Illimani (1984-1995) speelde Renato zo’n 80 concerten per jaar in meer dan 20 landen: daarbij maakte hij 5 CD’s met o.a. John Williams (klassiek gitaar) en Paco Peña (flamenco)en had optreden met o.a. Peter Gabriel, Sting, Wynton Marsalis, Tracy Chapman, Bruce Springsteen, Mercedes Sosa en Isabel Parra.

RodrigoRodrigo E. Cortes Juantok geboren in Copiapó, Chili, is een selfmade muzikant. Na zijn studie akoestiek (Universidad Austral te Valdivia, Chili) is hij in 2001 naar Nederland gekomen. Op uitnodiging van de Chileense ambassade volgde een tournee met zijn ennsemble Tribu en de voorstelling Tarqueada (Andes-carnaval).

Rodrigo is gespecialiseerd in gitaar/zang maar bespeelt tevens de tiple, charango, cuatro en de basgitaar. 

Fred AbbingaaFred Abbingh studeerde Schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Toen eenmaal zijn interesse voor de wereldmuziek was gewekt werd al snel accordeon zijn hoofdinstrument en verdiepte hij zich in uiteenlopende stijlen: van Balkanmuziek via Griekse Rebetika, Braziliaanse Forró tot velerlij Latijns-Amerikaanse muziekstijlen.

Hij werkte jarenlang als balletpianist/-accordeonist aan de Rotterdamse Dansacademie en later aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Hij is dirigent van vrouwenkoor Bianca C., dat zich eveneens toelegt op wereldmuziek, met name, maar niet alleen, Oost-Europees en Latijns-Amerikaans. Doorgaans maakt hij de arrangementen zelf.

De laatste jaren werkt hij als accordeonist en pianist regelmatig samen met Chileense en Argentijnse muzikanten in uitvoeringen van werken van Ariel Ramirez: Misa Criolla, Navidad Nuestra, Misa por la Paz y la Justicia, door diverse amateur- en beroepskoren, waaronder Música Temprana o.l.v. Adrián Rodriguez-van der Spoel en Toonkunstkoor Rotterdam o.l.v. Maria van Nieukerken. Daarnaast heeft hij gespeeld in werken van de Chileense componist Patricio Wang.

Evenement Eigenschappen

Startdatum 28-juli-2021 12:15
Einddatum 28-juli-2021 13:15