SAKS

SAKS

SAKS

Tijdens een tournee in 2009 van het Frysk Fanfare Orkest in Amerika besloten 4 saxofonisten dat ze meer wilden dan alleen spelen in een orkest en vormden het saxofoonkwartet ‘SAKS’ (kort maar krachtig en een verwijzing naar de Friese achtergrond van de musici).

Het kwartet heeft in de afgelopen jaren eigen concerten verzorgd, werkte samen met verschillende orkesten, speelde op festivals en verzorgde muziek bij recepties. Ook heeft het meegewerkt aan verscheidene opnames.

Sinds “SAKS meets Talent”  (2013), een initiatief van Keunstwurk in het kader van Fulkaan, organiseert SAKS ook elk jaar een SAKS-dag. Tijdens deze dag worden saxofonisten van alle leeftijden en alle niveaus gecoacht in verschillende ensembles door de leden van SAKS en geven ze samen met SAKS een eindpresentatie voor publiek.

Mogen wij ons even voorstellen?

 

Miriam StoffelsmanMiriam Stoffelsma  (Sopraansaxofoon) begon op negenjarige leeftijd met het volgen van saxofoonlessen en studeerde in 2009 cum laude af aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij docent Peter Stam. In 2015 is ze begonnen aan de Master of Music aan het Utrechts Conservatorium bij docent Johan van der Linden en ze sloot deze studie tevens cum laude af in 2017.

Tijdens haar studies volgde ze masterclasses bij Arno Bornkamp, Claude Delangle, Vincent David, Antonio Cánovas Moreno, Ryszard Zoledziewski, Femke IJlstra en Nicola Mogavero. Ze heeft geremplaceerd in het Rotterdams Philharmonisch orkest, St. Petersburg state Symphonic orchestra, Noord Nederlands Orkest, Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en diverse andere orkesten. Daarnaast treedt ze op als soliste, met het Nederlands Blazers Ensemble en is ze saxofoniste in saxofoonkwartet ‘SAKS’ , Artex quartet en het Fries saxofoonkwartet.

Naast haar werk als uitvoerend musicus is ze als saxofoondocente werkzaam bij Kunstencentrum Atrium Sneek en de Saxschool in Leidsche Rijn. Tevens verzorgt ze workshops en sectierepetities bij verschillende orkesten en basisscholen.

 

Jildou RenemaJildou Renema (1979 Altsaxofoon) behaalde in 2003 haar Bachelor aan het Prins Claus conservatorium bij docent Peter Stam.
 In 2007 studeerde ze cum laude af voor haar Master aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij Johan van der Linden.

Ze remplaçeert regelmatig in het Noord Nederlands Orkest en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Ook heeft ze meegedaan met het Balletorkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Jildou heeft masterclasses gevolgd van Philip Geiss, Christer Johnson, Arno Bornkamp en Ties Mellema. Daarnaast heeft ze in 2006 deelgenomen aan het internationale Adolphe Sax concours in Dinant waar ze zich kon meten met de beste saxofonisten van de wereld.

Samen met pianiste Annemieke Boot heeft ze veel optredens verzorgd met als hoogtepunt de deelname aan de finale van het Grachtenfestivalconcours in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam maart 2008. Ze speelden daar voor een uitverkochte grote zaal en vertegenwoordigden daar het conservatorium van Utrecht. Van 2005 tot 2015 speelde Jildou altsaxofoon in saxofoonkwartet InterSAXion waar ze tal van optredens mee heeft gedaan en ook een cd mee heeft uitgebracht: ‘Faces of InterSAXion’.

Naast deze uitvoerende werkzaamheden heeft Jildou een bloeiende lespraktijk bij muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier. Ze verzorgt ook veel workshops bij muziekverenigingen.

Sietske TrinksSietske Trinks (Tenorsaxofoon) begon op dertienjarige leeftijd met het bespelen van de altsaxofoon. Ze besloot na het behalen van haar atheneumdiploma naar de Pabo in Assen te gaan, waar ze in 2007 haar diploma voor onderwijzeres basisonderwijs behaalde. Vervolgens is ze klassiek saxofoon gaan studeren bij hoofdvakdocent Peter Stam aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 2011 behaalde ze daar cum laude haar Bachelor of Music.

Saxofoonles geeft Sietske bij Kunst & COO en de Fryske Blaasakademy. Tevens verzorgt ze via deze stichtingen muziekprojecten op basisscholen. In Akkrum heeft ze haar eigen lespraktijk i.s.m. fanfare De Harmonie.

Sietske is tenorsaxofoniste van saxofoonkwartet SAKS, vormt met Elvire Boelee (piano) en Daphne Schrama (klarinet) trio Pas de Trois en speelt sopraansaxofoon bij het Gelders Fanfare Orkest. Tevens soleert en remplaceert/remplaceerde ze bij diverse harmonie- en fanfareorkesten, waaronder de KMKJWF en het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee.

Marrich NoordmanMarrich Noordmans (1992 Baritonsaxofoon) begon op negenjarige leeftijd met saxofoonspelen. Ze koos het instrument in eerste instantie omdat ‘het haar zo goed stond’, maar later ontdekte ze de veelzijdigheid van het instrument.

Marrich is erg actief in de HaFaBra-wereld. Ze speelt in het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO), en soleert en remplaceert regelmatig bij verschillende orkesten en ensembles, o.a. de Bazuin Oenkerk en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Sinds 2014 is ze lid van saxofoonkwartet SAKS. Ook de theatrale kant is haar niet onbekend. Zo speelde ze in 2011 mee in het Friese openluchttheaterstuk ‘Bohemia’ met het ‘Iepenloftspul Jorwert’.

In 2009 werd Marrich toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Sinds 2011 volgde ze daar de bachelorstudie klassiek saxofoon bij Peter Stam en Femke IJlstra en behaalde haar Bachelor of Music in 2015. Sinds september 2015 zit Marrich in de klas van Arno Bornkamp in Amsterdam, waar ze een Master volgt. Ze volgde masterclasses bij o.a. Jean-Denis Michat (Frankrijk), Kyle Horche (VS) en Antonio Cánovas Moreno (Spanje).

Marrich is saxofoondocent bij coöperatie de Wâldsang in Buitenpost en Burgum, en bij muziekverenigingen Oranje Bolsward (Frl.) en Oranje Roden (Dr.). Daarnaast verzorgt ze sectierepetities bij verschillende muziekverenigingen.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van SAKS4 http://saks4.com/

Evenement Eigenschappen

Startdatum 01-aug-2018 12:15
Einddatum 01-aug-2018 13:15