'Vintage' oud in een nieuw jasje

'Vintage' oud in een nieuw jasje

Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk in Gorinchem presenteert  met trots de eerste expositie van 2024.

Al 21 jaar organiseren wij deze exposities om gelden te genereren voor het onderhoud en dus behoud van een markant monument in onze stad.

Wij nodigen u van harte uit voor deze eerste expositie van 2024.

Ook in dit jaar zijn de cursisten van het Atelier voor inspiratie heel enthousiast aan de gang gegaan. Het thema van dit jaar was ‘Vintage’.

De titel van de expositie is dan ook: 'Vintage' oud in een nieuw jasje

Dit alles onder de inspirerende leiding van docent Neeltje Alblas.

Ans Huizinga KopieEnkele leden van de Vrienden van de Grote Kerk hebben al een aantal werken gezien en zij zijn heel enthousiast over het getoonde werk. Bent u nieuwsgierig geworden kom dan kijken in de periode 22 juni t/m 31 juli op woensdag van 11.00 uur tot 16.30 uur en op zaterdag van 13.00 uur tot 16.30 uur.

Tijdens de culturele route op 14 juli van 13.00 uur tot 16.00 uur.

De opening zal plaatsvinden op zaterdag 22 juni om 15.30 uur en zal worden verricht door de heer Herman Versteeg.

Over Vintage

Met vintage worden meubels, kledingstukken en andere items bedoeld die gemaakt zijn tussen 1920 en 1980 en dus minimaal 30 jaar oud zijn. De kwaliteit van de spullen moet nog redelijk goed zijn en kenmerkend voor die tijdsperiode.

Tweedehands- en vintage kleding zijn allebei termen voor eerder gedragen kleding. Het enige verschil is dat tweedehands kleding minimaal twintig jaar oud moet zijn voordat je het vintage kunt noemen. Aan 'gewone' tweedehands kleding zit geen tijdperk vast, dat is kleding die in moderne tijd is geproduceerd

Je mag je meubelstuk vintage noemen als het meer dan dertig jaar oud is. Is je meubelstuk ouder, dan valt het onder antiek. En meubels die na 1980 zijn gemaakt, noemen we modern. Als je op zoek bent naar vintage voor in je woonkamer, dan ben je bij kringloopwinkels vaak aan het juiste adres

Kleuren

Vintage kleuren zijn kleuren zoals vergrijsd geel, olijfgroen, loodgrijs, authentieke blauwe tinten en uiteraard pasteltinten die komen uit de tijd van de kunststof meubeltjes.

Oudroze en pastelkleuren stralen rust uit en hebben vaak de voorkeur bij ouderen. Hierbij is het wel zinvol om goed licht te gebruiken anders kunnen de kleuren als grijstinten worden ervaren. Of denk aan perzik, terra cotta, warm bruin en roze. Deze kleurtinten zijn beter te zien en stralen toch rust en warmte uit.

Over Atelier voor Inspiratie 

Een ochtend of middag ontspannen creatief vormgeven in een tijd van haast. Een diepe wens om te schilderen, maar is het er nooit van gekomen? Dan is het ‘Atelier voor de Inspiratie’ zeker een goede keuze. Genieten van kleuren en de geur van de verf, het bewegen van de kwast op het doek en de vorm die ontstaat. Jezelf ontwikkelen en vertrouwen dat beelden die in je opkomen waardevol zijn! Schilderen geeft innerlijke rust.

Paul KopieWe gaan op reis in een wereld van kleur, inzicht en eigen persoonlijke ontwikkeling. Kortom, een heerlijke schilderochtend / -middag voor jezelf! Iedere cursist zal op zijn niveau individueel begeleid worden, waarbij geen sprake is van competitie.

En dit alles wordt gedaan op de locatie Weverstraat 1, 4204 CA Gorinchem  (

‘Ateliers voor Inspiratie’ is voor iedereen en alle leeftijden die willen genieten van de kleur en geur van verf, het bewegen van de penseel op  doek en de vorm die daardoor ontstaat. Ontspannen creatief vormgeven in een wereld van haast! Vanaf september 2022 hebben de cursisten weer een opdracht gekregen gekoppeld aan het thema “Op reis”.

De afgelopen maanden hebben de cursisten zich enthousiast bezig gehouden met het thema “onder weg”. Bent u ook benieuwd naar deze nieuwe expositie. Kom deze dan bekijken op onze openingstijden. Op maandagochtend, op de Koopzondag (laatste zondag v.d. maand) en de Culturele Zondag 92e zondag v.d. maand) is de kerk ook geopend.

Over Neeltje Alblas

NeeltjeMijn werk betekende in aanvang de neerslag van een zoektocht naar de verf, mezelf en de ander. Vanuit mijn therapeutische achtergrond waren innerlijke en dromerige beelden heel belangrijk.

Na veel reizen door Afrika, Zuid Amerika en contacten met andere culturen kwam daar verandering in. Intuïtie, zelfonderzoek en inspiratie slaan een brug tussen geest en materie en tussen ideaal en werkelijkheid.

Beelden zijn nog steeds belangrijk, nu beelden uit het leven. Ik kan intens onder de indruk raken van een straatbeeld, een filmfragment, een theaterscène, vakantie of een foto in de krant of tijdschrift. Ik neem het vol verwondering in me op, absorbeer en vertaal het met mijn eigen gevoel naar bruikbare elementen voor mijn schilderijen.

Het gebruik van kleur en vorm om gedachten en gevoelens uit te beelden verdringt dan de omringende werkelijkheid naar de achtergrond. Schilderijen weerspiegelen net als de ogen een stukje van de ziel. Een beeld in een spiegel, een regenboog aan de hemel en een geschilderd tafereel laten hun indruk na op de geest maar zijn in essentie nooit wat ze lijken.

Kijk diep naar de wereld en zie de droom van de kunstenaar! Ik nodig je uit om op reis  te gaan in mijn wereld van licht en kleur.

Neeltje Adriana Alblas

Ik ben sinds 1995 als docente schilderen werkzaam bij ’t Spandt, Kunstcentrum Toon, Stichting De Cultuurfabriek en sinds 2015 bij Centrum Intentie – IS – Essentie. Daar geef ik de volgende cursus

Voor meer informatie: Neeltje's Art | Neeltje's Art (neeltjealblas.nl)

                                   

Voor meer informatie over de vrienden van de Grote Kerk:                                                                                                            

http://grotekerkgorinchem.nl/

Evenement Eigenschappen

Startdatum 22-juni-2024 13:00
Einddatum 31-juli-2024 16:30