kroonluchter

Het neo-classicistische gebouw is beeldbepalend voor het centrum van de stad Gorinchem. Op dezelfde plaats stond eerder een gotische kerk, de Sint Maartenskerk, die op 12 april 1263 werd ingewijd.

Rond 1570 werd de Sint Maartenskerk ‘De Kerk’ en later in tegenstelling tot de ‘Kleine Kapel’ (Kerk) in de Arkelstraat de ‘Grote Kerk’. Van november 1813 tot februari 1814 vonden er beschietingen plaats tussen de Fransen die in de stad lagen en de Russen en Pruisen die met hun schepen op de rivier de Merwede lagen. De kerk werd zodanig beschadigd dat er alleen bij mooi weer erediensten konden worden gehouden. Op 31 augustus 1844 moest de Grote Kerk op last van Burgemeesters en Wethouders gesloten worden.

De toenmalige leden van de Kerkvoogdij zagen geen andere oplossing dan het gebouw af te breken. De Amsterdamse architect Warnsinck maakte het ontwerp voor de driebeukige basiliek met romaanse en classicistische trekken (= neo-classicisme). Op 4 mei 1851 vond de inwijding van het huidige gebouw plaats en op 18 september 1853 werd het door de heer Witte van de fa. Bätz & Co. gebouwde orgel in gebruik genomen.

Momenteel wordt de Grote Kerk niet alleen voor erediensten gebruikt, maar het gebouw heeft ook zijn plaats gekregen bij herdenkingen, tentoonstellingen, concerten en andere culturele en sociale activiteiten die binnen het kader van de kerk passen.

De Grote Kerk is het waard om als cultureel erfgoed goed te worden onderhouden, zodat ze behouden blijft voor de stad en de regio.
De Stichting ´Vrienden van de Grote Kerk´ wil haar steentje daar graag aan bijdragen.
De Hervormde Gemeente Gorinchem bezit vier bijzondere statenbijbels die in 2012 en de eerste helft van 2013 met een financiële bijdrage van de Vrienden gerestaureerd zijn. Deze vier Bijbels worden tijdens de openingstijden “in samenwerking met de “Stichting Vrienden van de Grote Kerk” in de Grote Kerk tentoongesteld.

Een rondleiding (voor groepen € 1,50 per persoon, met een minimum van € 25,00) is mogelijk.
Wij zorgen dan voor een deskundige gids.
Neemt u dan contact op met:
 
Stichting Vrienden van de Grote Kerk Gorinchem 
 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Openingstijden 2023

Zaterdag

17 juni t/m 10 september

van 13.00 uur tot 16.30 uur

Woensdag

21 juni t/m 6 september

van 11.00 uur tot 16.30 uur

Zondag

9 juli, 13 augustus en 10 september

van 13.30 uur tot 16.30 uur

Zaterdag 9 september Nationale Monumentendag en Nationale Orgeldag

 
 Voor het huren van de Grote Kerk kunt u contact opnemen met het kerkelijk bureau van de PGG te Gorinchem.

 Dit is te bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.