Lunchconcerten

Mythisch met Muziek

“Concert in een verhaal, verhaal in een concert”

Muziek en verhalen. Een gouden combinatie. Eeuwenlang hebben componisten zich laten inspireren door oude verhalen. Zo schreef Gluck een opera over Orpheus en baseerde Reinecke zijn sonate “Undine” op een oude Duitse legende. Mythisch met Muziek brengt muziek en verhalen opnieuw samen in concertvertellingen.
Professionele verhalenverteller Paul Groos brengt de verhalen mee, fluitiste Heleen de Witte en pianist Rob van Heck, bevlogen en ervaren musici, zorgen voor de muziek. Met zijn drieën leiden ze u rond door de wereld van mythen, sprookjes en legenden. En dat zonder afbreuk te doen aan de sfeer van een concert en de kracht van een vertelling.
Zo wordt bekende muziek in een nieuw daglicht geplaatst en krijgt minder bekende muziek een heel nieuwe context. De verhalen worden door de muziek van een bijzondere dimensie voorzien. Kortom: de muziek versterkt de verhalen en de verhalen versterken de muziek. Zo wordt een concertvertelling een harmonieus geheel, waarbij het soms niet duidelijk is of het verhaal nu door de verteller of door de musici wordt verteld. Hoort u het verhaal in de muziek?

Vanaf de eerste ontmoeting tussen de fluitiste en verhalenverteller was duidelijk dat twee werelden op een unieke manier aansluiting hadden gevonden.
Zij, Heleen de Witte, heeft na ruim 30 jaar als (orkest)fluitiste veel ervaring met alle facetten van de wereld van muziek. Hij, Paul Groos, heeft als professioneel verhalenverteller en docent Klassieke Talen een nauwe band met mythen, legenden en andere verhalen. Samen met pianist Rob van Heck vormen zij een ensemble dat u tijdens hun muzikale voorstellingen rondleidt door de mythologie.

Veel bekende (en minder bekende) muziekstukken zijn geïnspireerd op verhalen die al eeuwenlang verteld worden. Andere composities beschrijven levendig het decor waarin een vertelling zich afspeelt. Mythisch met Muziek brengt de muziek terug naar zijn oorsprong en combineert deze met het aanvankelijke verhaal. Zo blijkt het welbekende ‘Reigen seliger Geisten’ het verhaal van Orpheus in de onderwereld te beschrijven. Maar, er is veel meer…

Een spannend en harmonieus geheel is het resultaat. Bekende muziek wordt in een nieuw daglicht geplaatst en oude muziek wordt nieuw leven ingeblazen. Tegelijkertijd krijgen de verhalen een extra dimensie door de muziek erbij te laten horen. Kortom, de muziek versterkt het verhaal en het verhaal versterkt de muziek. Dit gebeurt echter zonder afbreuk te doen aan de sfeer van een concert en de kracht van een vertelling.

 

Heleen de Witte

Heleen de Witte 1 KopieHeleen de Witte is fluitist, fluitdocent en mede-eigenaar van VOF Doesburg. Sinds haar prille jeugd speelt ze piano, en vanaf haar 15e fluit. Na het behalen van haar VWO diploma ging ze naar het Maastrichts conservatorium. Ook ontstond hier al de samenwerking met Rob van Heck. In die tijd deed ze steeds meer ervaring op in alle soorten en stijlen muziek. Vooral muziektheater en hedendaagse muziek waren haar op het lijf geschreven. Met verschillende gezelschappen heeft ze de halve wereld rondgereisd om deel te nemen aan allerlei festivals en dergelijke.

Na deelname aan een zomercursus in Engeland bij de beroemde fluitist William Bennett nodigde hij haar uit om bij hem aan de Staatliche Hochschule für Musik te komen verder studeren. Daar sloot ze de studie af met het Solistendiplom. Later behaalde ze in Maastricht nog het diploma Uitvoerend Musicus en de aantekening kamermuziek, telkens met onderscheiding. In de tussentijd werkte ze bij het Limburgs Symfonie Orkest, later bij het Städtisches Orchester Aachen en gaf ze les aan een Belgische Muziekacademie .

Op een gegeven moment kreeg ze een baan bij Het Gelders Orkest en dat was reden om te gaan verhuizen naar Nijmegen. 25 jaar lang heeft ze het orkest gecombineerd met een lespraktijk. Inmiddels heeft ze haar loopbaan bij het orkest opgegeven om meer tijd te kunnen steken in haar zaak, in kamermuziek, lesgeven, coachen van ensembles en mooie projecten zoals ‘Mythisch met Muziek’.

www.heleendewitte.nl

Paul Groos

Paul 2015 09 18 11.09.40 KopiePaul is verhalenverteller en classicus. Hij vertelt graag verhalen die al lang meegaan, maar gaan over herkenbare menselijke emoties en dilemma’s.

Paul begon als kind verhalen te maken, hoorde verhalen van zijn ouders en familie. Hij ging naar het gymnasium en studeerde in Nijmegen Klassieke Talen en in Utrecht Keltische Talen. Hij deed de lerarenopleiding en werkt al sinds 1998 met veel genoegen in het voortgezet onderwijs. Voor de klas ontdekte hij de kracht en het plezier van het vertellen. Om die vaardigheid verder te ontwikkelen volgde hij een leerroute bij de Vertelacademie, waar hij begin 2015 afstudeerde met de voorstelling “Om Troje – vader, zoon, Achilles”. Hij treedt veel op op scholen, maar ook in musea, op festivals en in kerken. Daarnaast organiseert hij met andere vertellers huiskamervertellingen, waarbij in de intimiteit van een gewone huiskamer verhalen worden gedeeld.

Pauls repertoire heeft zich inmiddels verder ontwikkeld. De klassieke mythologie blijft zijn specialisme, maar hij vertelt ook erg graag mythen uit andere culturen, fabels, sprookjes, twistverhalen en griezelverhalen.
Vanaf begin 2016 speelt hij zijn nieuwe voorstelling “Dido droomt”, naar de Aeneïs van Vergilius, naast voorstellingen met verhalen uit Ovidius en uit de Egyptische mythologie. In Mythisch met Muziek kan hij zijn mythische ei helemaal kwijt.

www.vertellerpaul.nl

 

Rob van Heck

Rob van Heck 1 KopieOp 9 jarige leeftijd is Rob begonnen met piano spelen. Het plezier hierin had hij al vanaf het begin. Toen hij als 11 jarige de eerste echt klassieke stukken hoorde raakte hij steeds meer in de greep van de muziek. Het werd voor hem gaande weg vanzelfsprekend om naar het conservatorium te gaan.

De keus na de middelbare school viel op het Maastrichts Conservatorium. Rob ging studeren bij Fréderic Meinders. In zijn studietijd leerde hij onder andere Heleen de Witte kennen, met wie hij tot op de dag van vandaag is blijven musiceren. Als fluit-piano duo, maar ook in grotere ensembles.

In Maastricht behaalde Rob de diploma’s docerend en uitvoerend musicus met daarnaast aantekening kamermuziek. Dat laatste is zijn grootste passie geworden.

Naast het lesgeven en werken met veel koren waar hij begeleider van is, is het samen musiceren met collega’s toch wel de rode draad in zijn beroepsleven. Met allerlei kwartetten, trio’s en duo’s heeft hij gespeeld in tal van plaatsen in Nederland, als ook in Engeland, Zweden, Frankrijk, Brazilie en China.

Daar is nu een nieuw project bij gekomen, samen met verteller Paul en fluitiste Heleen. Het wordt ongetwijfeld een boeiende ervaring te ontdekken welke raakvlakken de mythologie heeft met muziek.

Startdatum 26-juni-2024 12:15
Einddatum 26-juni-2024 13:15

Muzikanten

 

Claudia Martins Carvalho     Viool

Nico Agusto –                     Cello

Guillermo Quintero Rojas     Piano

 

Programma

Pianotrio in G mineur op. 17                                         Clara Schumann             30’00
               I. Allegro Moderato
               II. Scherzo
               III. Andante
               IV. Allegretto

Trio in G majeur Hob:XV/25 “Zigeunertrio”                    J. Haydn                        15’00
               I. Andante
               II. Poco adagio
               III. Finale, Rondo

Pavane                                                                       G. Fauré                        7’00

Oblivion                                                                      A. Piazzolla                    5’00

Uit “Five pieces”                                                          D. Shostakovich             3’00

               - Prelude
               - Polka

Startdatum 03-juli-2024 12:15
Einddatum 03-juli-2024 13:15

Een improvisatie lunchconcert met voorbeelden en uitleg.

 

Wat is improviseren eigenlijk?

Siebren Zwaan 1Als geboren (1952) en getogen Amsterdammer, kwam ik tijdens mijn orgelstudie aan het Utrechts conservatorium in Gorinchem te wonen. We studeerden beiden. Mijn vrouw studeerde voor ergotherapeut en ik voor mijn eindexamen UM voor orgel. Ik had graag piano ook als hoofdvak gedaan, maar dat werd later zang. In 1978 studeerde ik af met UM Orgel in de Lambertus kerk in Helmond.

In 1990 studeerde ik af aan het Rotterdams conservatorium voor DM zang, bij Trudi Koeleman. Inmiddels ben ik meer dan 45 jaar verder in mijn muzikale loopbaan die juist begonnen is met wat ik op 10 juli in de Grote Kerk op piano laat horen. Namelijk, improviseren. Als 8-jarig knulletje was ik er al mee bezig. Ik weet nog dat mijn orgelleraar Han Hogewoud dan zei: “Dat staat er niet, je improviseert.” Maar ja, uiteindelijk heb ik toch wel geleerd te spelen wat er staat. Juist het niet spelen wat er staat, maar wat muziek je echt doet door je eigen muziek te maken die telkens anders mag zijn en waar je op hele verschillende manieren mee om kan gaan. Hiervan geef ik voorbeelden tijdens mijn lunchconcert in de Grote Kerk op piano. Ook als koordirigent houd ik ervan om mijn zangers en zangeressen uit te dagen om te improviseren.

Ik verheug me zeer op dit concert. Tot de 10de juli!

Groet, Siebren Zwaan

Startdatum 10-juli-2024 12:15
Einddatum 10-juli-2024 13:15
Django à Paris

In de theater-voorstelling “Django à Paris” staat het leven en de muziek van Django Reinhardt centraal. Deze Belgische jazzgitarist had in de jaren ’30 een enorme impact op de jazzmuziek in Europa. Dat was een tijd waarin Europese pioniers de nieuwe swingmuziek uit de USA (jazz en vooral dansmuziek) combineerden met de traditionele walsen, zigeunermuziek en klassieke muziek uit Europa. Parijs was in de jaren ’30 en ’40 het bruisende hart van deze muzikale ontwikkeling.

Muzikanten en jazz-kenners Frank de Kleer, Flip Krajenbrink en Melvin Könings verzorgen een inspirerende voorstelling met verhalen, anekdotes en live muziek.

 

Frank de KleerFrank de Kleer is gitarist, goochelaar en één van Nederlands meest bekende ukelele-spelers. Hij heeft onder meer een eigen theater in Vianen en treedt op voor volwassenen en kinderen. Frank koestert ook de gitaar van Joseph Reinhardt (de broer van Django Reinhardt die immer meespeelde). Dit historische instrument was jarenlang in het bezit van de beroemde zanger en gitarist Eddy Christiani.

 

Flip KrajenbrinkFlip Krajenbrink speelde in talloze Hot Club de France formaties en toerde jarenlang als ritmegitarist met gypsy jazzgrootmeester Fapy Lafertin langs de internationale jazzpodia. Hij is Django-kenner bij uitstek en kan veel vertellen over de beroemde Selmer-Maccaferri gitaren.

 

Melvin Koenings 4Melvin Könings speelt contrabas en is al jarenlang voorzitter van de Stichting Hot Club de France Nederland. Hij leidt jamsessies, organiseert concerten, hij is hoofdredacteur van het kwartaalblad Quintette en hij neemt podcasts over gypsy jazz op. Ook toerde hij internationaal met het Lollo Meier Quartet.

Startdatum 17-juli-2024 12:15
Einddatum 17-juli-2024 13:15
Liguster

 

Een Gorkumse aangelegenheid en een familiefeestje ineen!! De leden van Liguster zijn niet alleen muzikaal bij elkaar betrokken, allen woonachtig in Gorinchem maar hebben ook nog eens een familieband. Moeder (muziekjuf): Helga Buitelaar zingt samen met dochters: Erin en Dane Blom en haar man Johan van Drunen. Op een zeer gevarieerd instrumentarium (gitaar, kofferset, ukelele, doedelzak, fluit, klarinet, etc) komen allerlei muzikale smaken en sferen aanbod.

De meerstemmige loepzuiver gezongen eigen teksten worden afgewisseld met folky covers, polderfado, country punk en kleinkunstliedjes. De teksten getuigen van een liefde voor taal, hang naar historie en weemoed. Ze gaan over de liefde, de dagelijkse beslommeringen, bespiegelingen en ergernissen. De muzikale pareltjes worden lichtvoetig en humorvol toegelicht.

Liguster heeft in eigen studio “Het Zevende Huis” aan de Knipsteeg een CD opgenomen: “Snoei”. De tweede Cd “Heg” zal tijdens dit concert worden gepresenteerd. Het is dus dubbel feest!

Helga Buitelaar:       zang, fluiten, klarinet, doedelzak, gitaar, kazoo

Erin Blom:               ukelele, zang

Dane Blom:             akoestische bas, bas ukelele, zang

Johan van Drunen:   gitaar, kofferset – percussie, cajon, zang

 

Webiste Liguster

FacebookFacebook 

Youtube

https://www.youtube.com/playlist?list=PLuDyJ7tH42Ty8Y_v84xD9f1AQf0xnWmWI

www.hhmusica.nl

Startdatum 24-juli-2024 12:15
Einddatum 24-juli-2024 13:15