Ensemble Rissignol

Ensemble Rissignol

Ensemble Rossignol:

Alice Gort-Switynk klassiek zang (sopraan) / blokfluiten en Elly van Munster chitarrone / luit / gitaar. Het ensemble dankt haar naam aan het eerste concert dat zij gaven, met als thema: de virtuoze zang van het Engels Nachtegaeltje. Hun virtuositeit, verfijnde, speelse, inspirerende, betoverende en muzikale spel, doen denken aan de zang van de nachtegaal. 

Het programma:

Dansend avondrood

Brandend verlangen; De pijn zal zoet zijn en je blijft erin geloven, dat vele tranen een stenen hart kunnen ontroeren (Alle mie tante lagrime). Het is een gloeiend vuur, zo levend dat ik niet bang ben; laat me toch jaloers zijn! 

    Verlangen naar het levenseinde; Je zorgen zullen voorbij zijn. In de stilte van de nacht, neemt een oude man zijn harp en zingt. De natuur ritselt, fluistert en fluit: “slaap zacht oude man” (Nachtstück). Zijn ziel glijdt weg over de glinsterende golven, het avondrood danst rondom de wiegende boot, vaarwel! 

    Liefdesverlangen; Het is als een storm in je hart, wat je lijkt te verscheuren. Een stem roept vanuit de bergspleet: “Wat is het nut van de angst? Het verstoort de vrede en is een verterende gloed!” (Stimme der Nacht). Het voelt als een eeuwige strijd en je hoopt en twijfelt tegelijk: is het nou ja, of nee? Maar, ook de onbereikbare liefde laat je zuchten. 

Met werken van componisten als: Rossi, Strozzi, Frescobaldi, Telemann, Giuliani, Spohr, Schubert, Sor en Genzmer.

Alice Gort-Switynk is werkzaam als docerend en uitvoerend musicus blokfluitist en klassiek zangeres. Zij studeerde blokfluit aan het PR Alice Gort Switynk 1bConservatorium in Enschede bij Marjolijn van Roon en deed eindexamen in 1996 (DM) en 1999 (UM). Tegelijkertijd studeerde zij muziektherapie en haalde haar diploma in 1998. Later studeerde zij klassiek zang bij Caroline Stam en Francine van der Heijden en behaalde in 2016 haar Bachelor of Music bij de Vakopleiding Muziek (SNVM) in Amsterdam. 

Workshops en coaching voor blokfluit ontving zij van docenten als: Liesbeth van Lier, Marion Verbruggen, Bertho Driever, Ita Heijmans en Saskia Coolen. Correpetitie en coaching voor zang ontving zij van: Rebecca Stewart, Marja Reijnders, Andrew Clark, Phyllis Ferwerda en Joost van der Linden.
  
Met de fluitiste Elly van Munster vormt zij ensemble Rossignol, met gitariste Nelleke Boosman duo Alicante en met organist Aarnoud de Groen ensemble Orzo e Verde.

Naast podiumkunstenaar is zij een bevlogen muziekpedagoog. Zij geeft les zowel aan kinderen, als jongeren en volwassenen. Ook heeft zij veel ervaring in het leiden van blokfluitensembles en zanggroepen. Zij is muziektherapeut bij 'Present voor u' in Leerdam en Bleskensgraaf.

Elly van Munster – plectrumluit, renaissanceluit

elly1 229x300Elly studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium. Vervolgens haalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk belandde zij toch weer in de muziek en deed in 1994 Staatsexamen luit.
Behalve als solist treedt Elly regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuo speler in ensembles (luit en chitarrone).
Zij speelt regelmatig in barokopera’s in Nederland en Frankrijk, steeds onder leiding van Frédérique Chauvet (Barokopera Amsterdam).
Met de blokfluitiste Alice Gort-Switynk vormt zij “Ensemble Rossignol”, met de mezzosopraan Margot Kalse “Duo Seraphim” en met de sopraan Hilde Van Ruymbeke “Duo Rosemont”. Ze maakt verder deel uit van “Ensemble Fortuna” onder muzikale leiding van Jacqueline Dubach, dat zich toelegt op 14e en 15e eeuws Middeleeuws repertoire. In dit ensemble bespeelt Elly de plectrumluit.
Samen met sopraan Sinje Kiel won zij in juni 2002 de eerste prijs en publieksprijs bij het concours voor Oude muziekensemble in Berlijn “Alte Musik-Treff Berlin”.
In 2010 gaf zij in Paramaribo, uitgenodigd door de Surinaamse gitaristenkring, een soloconcert op de luit voor een groot en enthousiast publiek.

Sinds enige tijd vormt zij een gitaarduo met Jelma van Amersfoort, waarbij zij speelt op kopieën van vroeg-19e eeuwse gitaren, gebouwd door Martin de Witte (Den Haag).

Evenement Eigenschappen

Startdatum 28-juni-2023 12:15
Einddatum 28-juni-2023 13:15