Mythisch met Muziek

Mythisch met Muziek

“Concert in een verhaal, verhaal in een concert”

Muziek en verhalen. Een gouden combinatie. Eeuwenlang hebben componisten zich laten inspireren door oude verhalen. Zo schreef Gluck een opera over Orpheus en baseerde Reinecke zijn sonate “Undine” op een oude Duitse legende. Mythisch met Muziek brengt muziek en verhalen opnieuw samen in concertvertellingen.
Professionele verhalenverteller Paul Groos brengt de verhalen mee, fluitiste Heleen de Witte en pianist Rob van Heck, bevlogen en ervaren musici, zorgen voor de muziek. Met zijn drieën leiden ze u rond door de wereld van mythen, sprookjes en legenden. En dat zonder afbreuk te doen aan de sfeer van een concert en de kracht van een vertelling.
Zo wordt bekende muziek in een nieuw daglicht geplaatst en krijgt minder bekende muziek een heel nieuwe context. De verhalen worden door de muziek van een bijzondere dimensie voorzien. Kortom: de muziek versterkt de verhalen en de verhalen versterken de muziek. Zo wordt een concertvertelling een harmonieus geheel, waarbij het soms niet duidelijk is of het verhaal nu door de verteller of door de musici wordt verteld. Hoort u het verhaal in de muziek?

Vanaf de eerste ontmoeting tussen de fluitiste en verhalenverteller was duidelijk dat twee werelden op een unieke manier aansluiting hadden gevonden.
Zij, Heleen de Witte, heeft na ruim 30 jaar als (orkest)fluitiste veel ervaring met alle facetten van de wereld van muziek. Hij, Paul Groos, heeft als professioneel verhalenverteller en docent Klassieke Talen een nauwe band met mythen, legenden en andere verhalen. Samen met pianist Rob van Heck vormen zij een ensemble dat u tijdens hun muzikale voorstellingen rondleidt door de mythologie.

Veel bekende (en minder bekende) muziekstukken zijn geïnspireerd op verhalen die al eeuwenlang verteld worden. Andere composities beschrijven levendig het decor waarin een vertelling zich afspeelt. Mythisch met Muziek brengt de muziek terug naar zijn oorsprong en combineert deze met het aanvankelijke verhaal. Zo blijkt het welbekende ‘Reigen seliger Geisten’ het verhaal van Orpheus in de onderwereld te beschrijven. Maar, er is veel meer…

Een spannend en harmonieus geheel is het resultaat. Bekende muziek wordt in een nieuw daglicht geplaatst en oude muziek wordt nieuw leven ingeblazen. Tegelijkertijd krijgen de verhalen een extra dimensie door de muziek erbij te laten horen. Kortom, de muziek versterkt het verhaal en het verhaal versterkt de muziek. Dit gebeurt echter zonder afbreuk te doen aan de sfeer van een concert en de kracht van een vertelling.

 

Heleen de Witte

Heleen de Witte 1 KopieHeleen de Witte is fluitist, fluitdocent en mede-eigenaar van VOF Doesburg. Sinds haar prille jeugd speelt ze piano, en vanaf haar 15e fluit. Na het behalen van haar VWO diploma ging ze naar het Maastrichts conservatorium. Ook ontstond hier al de samenwerking met Rob van Heck. In die tijd deed ze steeds meer ervaring op in alle soorten en stijlen muziek. Vooral muziektheater en hedendaagse muziek waren haar op het lijf geschreven. Met verschillende gezelschappen heeft ze de halve wereld rondgereisd om deel te nemen aan allerlei festivals en dergelijke.

Na deelname aan een zomercursus in Engeland bij de beroemde fluitist William Bennett nodigde hij haar uit om bij hem aan de Staatliche Hochschule für Musik te komen verder studeren. Daar sloot ze de studie af met het Solistendiplom. Later behaalde ze in Maastricht nog het diploma Uitvoerend Musicus en de aantekening kamermuziek, telkens met onderscheiding. In de tussentijd werkte ze bij het Limburgs Symfonie Orkest, later bij het Städtisches Orchester Aachen en gaf ze les aan een Belgische Muziekacademie .

Op een gegeven moment kreeg ze een baan bij Het Gelders Orkest en dat was reden om te gaan verhuizen naar Nijmegen. 25 jaar lang heeft ze het orkest gecombineerd met een lespraktijk. Inmiddels heeft ze haar loopbaan bij het orkest opgegeven om meer tijd te kunnen steken in haar zaak, in kamermuziek, lesgeven, coachen van ensembles en mooie projecten zoals ‘Mythisch met Muziek’.

www.heleendewitte.nl

Paul Groos

Paul 2015 09 18 11.09.40 KopiePaul is verhalenverteller en classicus. Hij vertelt graag verhalen die al lang meegaan, maar gaan over herkenbare menselijke emoties en dilemma’s.

Paul begon als kind verhalen te maken, hoorde verhalen van zijn ouders en familie. Hij ging naar het gymnasium en studeerde in Nijmegen Klassieke Talen en in Utrecht Keltische Talen. Hij deed de lerarenopleiding en werkt al sinds 1998 met veel genoegen in het voortgezet onderwijs. Voor de klas ontdekte hij de kracht en het plezier van het vertellen. Om die vaardigheid verder te ontwikkelen volgde hij een leerroute bij de Vertelacademie, waar hij begin 2015 afstudeerde met de voorstelling “Om Troje – vader, zoon, Achilles”. Hij treedt veel op op scholen, maar ook in musea, op festivals en in kerken. Daarnaast organiseert hij met andere vertellers huiskamervertellingen, waarbij in de intimiteit van een gewone huiskamer verhalen worden gedeeld.

Pauls repertoire heeft zich inmiddels verder ontwikkeld. De klassieke mythologie blijft zijn specialisme, maar hij vertelt ook erg graag mythen uit andere culturen, fabels, sprookjes, twistverhalen en griezelverhalen.
Vanaf begin 2016 speelt hij zijn nieuwe voorstelling “Dido droomt”, naar de Aeneïs van Vergilius, naast voorstellingen met verhalen uit Ovidius en uit de Egyptische mythologie. In Mythisch met Muziek kan hij zijn mythische ei helemaal kwijt.

www.vertellerpaul.nl

 

Rob van Heck

Rob van Heck 1 KopieOp 9 jarige leeftijd is Rob begonnen met piano spelen. Het plezier hierin had hij al vanaf het begin. Toen hij als 11 jarige de eerste echt klassieke stukken hoorde raakte hij steeds meer in de greep van de muziek. Het werd voor hem gaande weg vanzelfsprekend om naar het conservatorium te gaan.

De keus na de middelbare school viel op het Maastrichts Conservatorium. Rob ging studeren bij Fréderic Meinders. In zijn studietijd leerde hij onder andere Heleen de Witte kennen, met wie hij tot op de dag van vandaag is blijven musiceren. Als fluit-piano duo, maar ook in grotere ensembles.

In Maastricht behaalde Rob de diploma’s docerend en uitvoerend musicus met daarnaast aantekening kamermuziek. Dat laatste is zijn grootste passie geworden.

Naast het lesgeven en werken met veel koren waar hij begeleider van is, is het samen musiceren met collega’s toch wel de rode draad in zijn beroepsleven. Met allerlei kwartetten, trio’s en duo’s heeft hij gespeeld in tal van plaatsen in Nederland, als ook in Engeland, Zweden, Frankrijk, Brazilie en China.

Daar is nu een nieuw project bij gekomen, samen met verteller Paul en fluitiste Heleen. Het wordt ongetwijfeld een boeiende ervaring te ontdekken welke raakvlakken de mythologie heeft met muziek.

Evenement Eigenschappen

Startdatum 26-juni-2024 12:15
Einddatum 26-juni-2024 13:15