Saxofoonkwartet SAKS

SAKS

saks 4Tijdens een tournee in 2009 van het Frysk Fanfare Orkest in Amerika besloten 4 saxofonisten dat ze meer wilden dan alleen spelen in een orkest en vormden het saxofoonkwartet ‘SAKS’ (kort maar krachtig en een verwijzing naar de Friese achtergrond van de musici). In de loop der jaren zijn er een aantal wisselingen geweest in de bezetting en sinds 2015 timmert SAKS in de huidige samenstelling aan de weg. Het is uitgegroeid tot een zeer professioneel, kleurrijk en veelzijdig kwartet.

Het kwartet heeft in de afgelopen jaren concerten verzorgd in binnen- en buitenland, werkte samen met verschillende orkesten, speelde op festivals en verzorgde muziek bij recepties. Ook heeft het meegewerkt aan verscheidene opnames.

saks 3Eind 2018 heeft SAKS zich aangesloten bij stichting Noorderwind Muziekproducties. Deze stichting bestaat uit verschillende ensembles en musici uit Noord-Nederland die in diverse samenstellingen bijzondere muziekprojecten en -producties ontwikkelen en uitvoeren. Noorderwind Muziekproducties kenmerkt zich door het spelen van klassieke muziek in bijzondere bezettingen met crossovers tussen andere muziekstromen en kunstdisciplines. Ze streeft ernaar de muziekproducties voor een breed publiek in de regio zichtbaar te maken.

Sinds “SAKS meets Talent” (2013), een initiatief van Keunstwurk in het kader van Fulkaan, organiseert SAKS ook bijna ieder jaar een SAKS-dag. Tijdens zo’n dag worden saxofonisten van alle leeftijden en alle niveaus gecoacht in verschillende ensembles door de leden van SAKS en geven ze samen met SAKS een eindpresentatie voor publiek. Dit alles om iedere saxofonist te laten ervaren hoe leuk het is om in kleine en grote ensembles samen te spelen.

SAKS bestaat uit 4 professionele musici:

MIRIAM STOFFELSMA – Sopraansaxofoon

JILDOU RENEMA – Altsaxofoon

SIETSKE TRINKS  – Tenorsaxofoon

MARRICH NOORDMANS – Baritonsaxofoon

Foto's hieronder: Rob Rotgers

Rob Rotgers MirjamMiriam Stoffelsma begon op negenjarige leeftijd met het volgen van saxofoonlessen en sloot zowel haar bachelor als masterstudie in Groningen en Utrecht cum laude af. Ze is sopraan- en alt saxofoniste bij het Orkest van de Koninklijke Marechaussee en remplaceert daarnaast bij het Rotterdams Philharmonisch orkest, Noord Nederlands Orkest en diverse andere orkesten. Daarnaast treedt ze regelmatig op met het Nederlands Blazers Ensemble, als soliste, en is ze sopraansaxofoniste bij SAKS. Naast haar werk als uitvoerend musicus is ze werkzaam bij expertise- en adviesorganisatie Keunstwurk als creatief producent Fulkaan en cultuurverbinder HaFaBra.

Rob Rotgers JildouJildou Renema (1979) behaalde in 2003 haar Bachelor aan het Prins Claus conservatorium bij docent Peter Stam.
 In 2007 studeerde ze cum laude af voor haar Master aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij Johan van der Linden.

Ze remplaçeert regelmatig in het Noord Nederlands Orkest en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Ook heeft ze meegedaan met het Balletorkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Daarnaast heeft ze in 2006 deelgenomen aan het internationale Adolphe Sax concours in Dinant waar ze zich kon meten met de beste saxofonisten van de wereld.

Rob Rotgers SietskeSietske Trinks begon op dertienjarige leeftijd met het bespelen van de altsaxofoon. Ze besloot na het behalen van haar atheneumdiploma naar de Pabo in Assen te gaan, waar ze in 2007 haar diploma voor onderwijzeres basisonderwijs behaalde. Vervolgens is ze klassiek saxofoon gaan studeren bij hoofdvakdocent Peter Stam aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 2011 behaalde ze daar cum laude haar Bachelor of Music.

Saxofoonles geeft Sietske bij Kunst & COO in Oosterwolde en in Akkrum heeft ze haar eigen lespraktijk i.s.m. fanfare De Harmonie. Tevens verzorgt ze voor Kunst & COO muziekprojecten op basisscholen.

Sietske is tenorsaxofoniste van saxofoonkwartet SAKS, vormt met Elvire Boelee (piano) en Daphne Schrama (klarinet) trio Pas de Trois en speelt sopraansaxofoon in het Noord-Nederlands Saxofoonkwartet. Tevens soleert en remplaceert/remplaceerde ze bij diverse harmonie- en fanfareorkesten, waaronder de KMKJWF en het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee.

http://www.sietsketrinks.com

Rob Rotgers MarichMarrich Noordmans (1992) werd in 2009 toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Sinds 2011 volgde ze daar de bachelorstudie klassiek saxofoon bij Peter Stam en Femke IJlstra en behaalde haar Bachelor of Music in 2015. Daarna vervolgde ze haar studie in Amsterdam, in de klas van gerenommeerd saxofonist Arno Bornkamp. In 2018 deed ze haar Master-recital dat de examencommissie bekroonde met een 8,5. Tijdens haar studie volgde ze masterclasses bij o.a. Nobuya Sugawa (Japan), Claude Delangle, Jean-Denis Michat (Frankrijk), Kyle Horche (VS) en Antonio Cánovas Moreno (Spanje).

Marrich is saxofoondocent bij coöperatie de Wâldsang in Buitenpost en Burgum (FRL), Centrum voor de Kunsten in Castricum (NH) en bij muziekvereniging Eensgezindheid Egmond-Binnen (NH). Daarnaast verzorgt ze sectierepetities bij verschillende muziekverenigingen en ensembles. Marrich remplaceert bij o.a. het Syrène saxofoonkwartet, Fanfare Bereden Wapens, het Noord Nederlands Orkest, Fanfare Korps Nationale Reserve en solistisch bij verschillende koren, fanfareorkesten en brassbands. Sinds 2014 is Marrich lid van saxofoonkwartet SAKS en sinds 2018 speelt ze ook bij het Haags Kwartet. Daarnaast is het fanfareorkest een grote liefde van Marrich en speelt ze sopraansaxofoon in het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO)

Evenement Eigenschappen

Startdatum 19-juli-2023 12:15
Einddatum 19-juli-2023 13:15