Lunchconcerten

Kamerkoor Vox

Kamerkoor VOX, opgericht in 2015, is een ambitieus projectkoor bestaande uit professioneel geschoolde zangers en ervaren amateurzangers met ensemble-ervaring.

Het koor heeft tot doel om op hoog niveau meerstemmige werken ten gehore te brengen.

Passie voor koormuziek verbinden de zangers tot een enthousiast en gewaardeerd ensemble dat met haar concerten een breed publiek wil bereiken.

Als het programma erom vraagt werkt VOX samen met professionele instrumentalisten.

Sinds 2022 staat het koor onder leiding van dirigent Menno Bats.

 

Al tijdens zijn studie klassiek slagwerk aan het Conservatorium van Amsterdam speelde Menno Bats bij de grote symfonie orkesten in Nederland en daarbuiten. Bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Radio Philharmonisch orkest en vele andere orkesten speelde hij onder gerenommeerde dirigenten als Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Edo de Waart, Reinbert de Leeuw en vele anderen.

Tijdens zijn veelzijdige muzikale loopbaan verschoof de interesse meer en meer naar de hoek van de vocale muziek. Dit resulteerde in het volgen van zanglessen bij Sylvia van der Vinne, en inmiddels bij Kees Jan de Koning. Via Vocaal Ensemble Markant, het Brabant Koor, Kamerkoor Vox en andere koren kwam hij in 2017 als bas bariton in de vaste bezetting van Vocaal Ensemble Musa, waar hij onder de bezielende leiding van Peter Dijkstra, chef dirigent van het Nederlands Kamerkoor, reeds vele succesvolle projecten heeft mogen zingen.

Ondertussen volgde Menno een tweetal masterclasses koordirectie olv Louis Buskens aan het conservatorium van Tilburg. Tevens rondde hij in 2016 de Kurt Thomas Cursus aan de HKU af, waar hij wederom les kreeg van Louis Buskens, dirigent van o.a. het Brabant Koor, en Sigvards Klava, chef dirigent van het Lets Radio Koor. Hij leidde tijdens deze intensieve cursus een orkest en een 90 koppig koor, bestaande uit koor en orkestdirigenten afkomstig uit heel Europa.

Na de afgelopen jaren bij verschillende orkesten en koren op de bok te hebben gestaan, volgt deze kerst zijn debuut als dirigent bij Kamerkoor Vox.

Startdatum 21-juni-2023 12:15
Einddatum 21-juni-2023 13:15
Ensemble Rissignol

Ensemble Rossignol:

Alice Gort-Switynk klassiek zang (sopraan) / blokfluiten en Elly van Munster chitarrone / luit / gitaar. Het ensemble dankt haar naam aan het eerste concert dat zij gaven, met als thema: de virtuoze zang van het Engels Nachtegaeltje. Hun virtuositeit, verfijnde, speelse, inspirerende, betoverende en muzikale spel, doen denken aan de zang van de nachtegaal. 

Het programma:

Dansend avondrood

Brandend verlangen; De pijn zal zoet zijn en je blijft erin geloven, dat vele tranen een stenen hart kunnen ontroeren (Alle mie tante lagrime). Het is een gloeiend vuur, zo levend dat ik niet bang ben; laat me toch jaloers zijn! 

    Verlangen naar het levenseinde; Je zorgen zullen voorbij zijn. In de stilte van de nacht, neemt een oude man zijn harp en zingt. De natuur ritselt, fluistert en fluit: “slaap zacht oude man” (Nachtstück). Zijn ziel glijdt weg over de glinsterende golven, het avondrood danst rondom de wiegende boot, vaarwel! 

    Liefdesverlangen; Het is als een storm in je hart, wat je lijkt te verscheuren. Een stem roept vanuit de bergspleet: “Wat is het nut van de angst? Het verstoort de vrede en is een verterende gloed!” (Stimme der Nacht). Het voelt als een eeuwige strijd en je hoopt en twijfelt tegelijk: is het nou ja, of nee? Maar, ook de onbereikbare liefde laat je zuchten. 

Met werken van componisten als: Rossi, Strozzi, Frescobaldi, Telemann, Giuliani, Spohr, Schubert, Sor en Genzmer.

Alice Gort-Switynk is werkzaam als docerend en uitvoerend musicus blokfluitist en klassiek zangeres. Zij studeerde blokfluit aan het PR Alice Gort Switynk 1bConservatorium in Enschede bij Marjolijn van Roon en deed eindexamen in 1996 (DM) en 1999 (UM). Tegelijkertijd studeerde zij muziektherapie en haalde haar diploma in 1998. Later studeerde zij klassiek zang bij Caroline Stam en Francine van der Heijden en behaalde in 2016 haar Bachelor of Music bij de Vakopleiding Muziek (SNVM) in Amsterdam. 

Workshops en coaching voor blokfluit ontving zij van docenten als: Liesbeth van Lier, Marion Verbruggen, Bertho Driever, Ita Heijmans en Saskia Coolen. Correpetitie en coaching voor zang ontving zij van: Rebecca Stewart, Marja Reijnders, Andrew Clark, Phyllis Ferwerda en Joost van der Linden.
  
Met de fluitiste Elly van Munster vormt zij ensemble Rossignol, met gitariste Nelleke Boosman duo Alicante en met organist Aarnoud de Groen ensemble Orzo e Verde.

Naast podiumkunstenaar is zij een bevlogen muziekpedagoog. Zij geeft les zowel aan kinderen, als jongeren en volwassenen. Ook heeft zij veel ervaring in het leiden van blokfluitensembles en zanggroepen. Zij is muziektherapeut bij 'Present voor u' in Leerdam en Bleskensgraaf.

Elly van Munster – plectrumluit, renaissanceluit

elly1 229x300Elly studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium. Vervolgens haalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk belandde zij toch weer in de muziek en deed in 1994 Staatsexamen luit.
Behalve als solist treedt Elly regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuo speler in ensembles (luit en chitarrone).
Zij speelt regelmatig in barokopera’s in Nederland en Frankrijk, steeds onder leiding van Frédérique Chauvet (Barokopera Amsterdam).
Met de blokfluitiste Alice Gort-Switynk vormt zij “Ensemble Rossignol”, met de mezzosopraan Margot Kalse “Duo Seraphim” en met de sopraan Hilde Van Ruymbeke “Duo Rosemont”. Ze maakt verder deel uit van “Ensemble Fortuna” onder muzikale leiding van Jacqueline Dubach, dat zich toelegt op 14e en 15e eeuws Middeleeuws repertoire. In dit ensemble bespeelt Elly de plectrumluit.
Samen met sopraan Sinje Kiel won zij in juni 2002 de eerste prijs en publieksprijs bij het concours voor Oude muziekensemble in Berlijn “Alte Musik-Treff Berlin”.
In 2010 gaf zij in Paramaribo, uitgenodigd door de Surinaamse gitaristenkring, een soloconcert op de luit voor een groot en enthousiast publiek.

Sinds enige tijd vormt zij een gitaarduo met Jelma van Amersfoort, waarbij zij speelt op kopieën van vroeg-19e eeuwse gitaren, gebouwd door Martin de Witte (Den Haag).

Startdatum 28-juni-2023 12:15
Einddatum 28-juni-2023 13:15
Duo Heemsbergen en van Jaarsveld

Het op een jonge en sprankelende manier uitvoeren van traditionele werken hebben Angélique Heemsbergen en Nicole van Jaarsveld als doel. Het 'open karakter' van hun recitals wordt door het publiek zeer gewaardeerd.

Angélique en Nicole vormen ruim 15 jaar een duo. Hun 10-jarig jubileum bekroonden zij met het uitbrengen van een cd met werken van Johannes Brahms, Francis Poulenc en Gerald Finzi. In deze muziek én in de samenwerking tussen Angélique en Nicole staan muzikaal samenspel en een gelijkwaardige rol voor piano en klarinet centraal.

In de afgelopen jaren waren Angélique en Nicole te horen in o.a. de kleine zaal van het Concertgebouw, De Oosterpoort Groningen en TivoliVredenburg, alsook live tijdens het Programma Viertakt Podium en Opium op Radio 4. Het duo is ook werkzaam voor Stichting Muziek in Huis, de grootste kamermuziekorganisatie van Nederland, die kamermuziekconcerten in zorgcentra verzorgt op het niveau van reguliere concertzalen.

Klarinettiste Nicole van Jaarsveld (1983) won tweemaal de kamermuziekmarathon van het Utrechts Conservatorium. Ze speelt in diverse Jaarsveld 1kamermuziekensembles waarmee ze concerten gaf in onder andere Het Concertgebouw en TivoliVredenburg. Met het Vivezza Trio en Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld was ze meerdere keren live te horen op radio 4. Nicole soleerde in o.a. ‘Gnarly Buttons’, het klarinetconcert van John Adams. Ook remplaçeerde ze bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Haar studies volgde ze aan het Conservatorium van Utrecht bij Herman Braune en Bas de Jong en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Sjef Douwes. Haar masteropleiding kamermuziek rondde ze af aan het Utrechts Conservatorium bij Céleste Zewald met uitstekend resultaat. Masterclasses volgde ze bij onder andere Michael Collins, Charles Neidich, Martin Fröst en Ralph Manno.


Pianiste Angélique Heemsbergen (1982) was als soliste te horen met Gershwins Rhapsody in Blue. Als kamermusicus speelt ze in diverse Angeliqueensembles waarmee ze concerten gaf in onder andere Het Concertgebouw en TivoliVredenburg. Daarnaast was ze meerdere malen live te horen op Radio 4 vanuit de Spiegelzaal van Het Concertgebouw, tijdens het programma Viertakt Podium en vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Angélique is een veelgevraagd repetitor en solist en was verbonden aan (opera)producties van o.a. Chiel Meijering en het NJO Summer Academy. In 2009 behaalde ze haar Master of Music in Performance aan het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti met kamermuziek als specialisatie. Ze volgde masterclasses bij o.a. Pascal Devoyon, Kyoko Hashimoto, David Owen Norris en Richard Egarr.

Startdatum 05-juli-2023 12:15
Einddatum 05-juli-2023 13:15
Klezmore

Het wereldmuziekensemble Klezmore speelt klezmer-, zigeuner- en balkan- muziek en andere vrolijke en melancholische melodieën.

In de geest van de klezmorim, de Jiddische reizende muzikanten uit het oude Oost-Europa, maakt de Nederlands- Deens-Duitse band muziek die uitnodigt om bij weg te dromen of om op te dansen. Muziek die blij maakt, maar ook kan ontroeren. Zo kan een verstilde doina of sfeervolle nigunim gevolgd worden door een snelle, vrolijke bulgar, freylech of cocek. Dit alles met een flinke portie swing en improvisatie. Muziek, waar de band zichtbaar plezier aan beleeft.

De muzikale reikwijdte strekt zich uit van de Joodse shtetls tot aan Broadway. En ook hier is meer: onlangs hebben we de schoonheid van de Sefardische muziek ontdekt. We laten ons meevoeren door klaag- en liefdesliederen uit Macedonië en Servië of door het van oorsprong Russische nummer  "Dorogoi Dlinnoju" , beter bekend als "Those were the days".


De muzikanten kennen elkaar uit verschillende folklore-ensembles en wereldmuziekprojecten en spelen sinds 2006 als kwartet Klezmore samen. Sinds 2011 zijn zij een kwintet en weten niet meer hoe ze zonder de warme, expressieve stem van zangeres Carina ooit muziek hebben kunnen maken.

De muzikanten

Carina Majkowski: zang, Ben Immens: klarinet, Thomas Ruffmann: viool, Karin Peters: accordeon, Nikolaj FrankJensen: contrabas en percussie.

Ben ImmensBen Immens begon op 19-jarige leeftijd met klarinetles bij de Enka-harmonie in Arnhem. Daar ligt zijn bakermat als muzikale alleseter. Sindsdien heeft hij gespeeld in een grote verscheidenheid aan orkesten: Enka Orkestvereniging (het huidige Arnhem Sinfoniëtta), het Huissense dweilorkest De Bietenrooiers, WIM Nijmegen (Werkgroep Improvisatie Muziek), Zuid-Nederlands Workshoporkest o.l.v. Niko Langenhuijsen, Jos Engelhards New Wave Ensemble, Arabesque, Fair Weather Quartet, Laudate Musica en niet te vergeten het roemruchte straatorkest Horen en Zien. Ben speelde ruim 20 jaar klarinet en tenorsaxofoon bij de Dutch Barrelhouse Jazzband, toen hij ontdekte hoe mooi klezmer en andere volksmuziek uit de Balkan kan zijn. Vanaf 1996 speelt hij klarinet bij o.a. het Klezvolktrio, Klezmarot, Dosido, Freylech, L’Chaim en sinds 2006 bij Klezmore. En dat hoopt hij nog lang te doen!

RuffmanThomas Ruffmann begon op 10-jarige leeftijd met vioollessen en speelde al snel altviool in het kamerorkest van Erlangen en viool in het schoolorkest en het conservatoriumorkest. Net als zovelen werd hij in de 80-er jaren aangestoken door het volksmuziekvirus en zette hij zijn eerste schreden op het pad van de Ierse en Duitse Folk bij de band Saitenblase. Pas bij de Nederlandse Klezmer revival in de jaren 90 ontdekte hij de diepe emotie en de warmte die altijd al in zijn viool sluimerden. Vele jaren speelde hij met de band Frejlech, later ook in het wereldmuziekorkest Pajdusko. Hij begeleidde koor Carmina Ludens, speelde 2e viool in Bach Collegium Rhenanum, en vindt tenslotte zijn muzikale thuis bij Klezmore. Voorts speelt hij in het vioolduo Violento samen met Jos Koning Westeuropese dansmuziek uit de laatste zes eeuwen. Thomas is de oprichter en inspirator van Klefor: het Klever Freunschaftsorchester, wat voornamelijk uit vluchtelingen-muzikanten bestaat. Thomas woont in Keeken en werkt in Kleve.

JensenNikolaj Frank Jensen  heeft Deense roots. Toen hij 30 jaar was besloot hij een contrabas te kopen en muziek te gaan maken. Als bassist heeft hij zijn muzikale sporen verdiend bij de Elbow Jazzband. Met de “Gebr. v.d. Berg” maakte hij muzikaal cabaret. Nikolaj heeft voorts jaren deel uit gemaakt van volksdansband Dosido, die later Pajdusko ging heten. Hier nam hij ook regelmatig de darabucka en tapan ter hand. Dat doet hij ook bij Klezmore. Hier komen zijn liefde voor jazzmuziek en de muziek uit Oost-Europa bij elkaar. 

Karin PetersKarin Peters heeft in haar jeugd jarenlang accordeonles, maar speelde daarna zo’n vijfentwintig jaar niet meer. Als zij weer gaat volksdansen pakt ze ook de muzikale draad weer op. Ze speelt jarenlang in de wereldmuziek-band Dosido, later Pajdusko, en begeleidt met de band veel volksdansbals. Door middel van workshops maakt ze kennis met klezmer. Deze muziek, met z'n aanverwante stijlen van balkan- en zigeunermuziek, is het voor haar helemaal! In 2006 sluit zij zich aan bij Klezmore. Naast het spelen houdt zij zich bezig met het noteren en arrangeren van nieuw repertoire voor de band.  Karin woont in het pittoreske stadje Batenburg aan de Maas en werkt als remedial  teacher in het basisonderwijs.

MajkowskiCarina  Majkowski  wilde als klein meisje al zangeres worden. Na wat muzikale omzwervingen en het nemen van klassieke zanglessen leert zij in 2011 bij een workshop de muzikanten van Klezmore kennen. Met haar warme stem is zij een aanwinst voor de band. Klezmer vertolkt voor haar uitbundige vreugde, maar ook melancholie en droefheid; een bepaalde diepte, waardoor je wordt geraakt. Kortom, muziek voor de ziel.

Startdatum 12-juli-2023 12:15
Einddatum 12-juli-2023 13:15

SAKS

saks 4Tijdens een tournee in 2009 van het Frysk Fanfare Orkest in Amerika besloten 4 saxofonisten dat ze meer wilden dan alleen spelen in een orkest en vormden het saxofoonkwartet ‘SAKS’ (kort maar krachtig en een verwijzing naar de Friese achtergrond van de musici). In de loop der jaren zijn er een aantal wisselingen geweest in de bezetting en sinds 2015 timmert SAKS in de huidige samenstelling aan de weg. Het is uitgegroeid tot een zeer professioneel, kleurrijk en veelzijdig kwartet.

Het kwartet heeft in de afgelopen jaren concerten verzorgd in binnen- en buitenland, werkte samen met verschillende orkesten, speelde op festivals en verzorgde muziek bij recepties. Ook heeft het meegewerkt aan verscheidene opnames.

saks 3Eind 2018 heeft SAKS zich aangesloten bij stichting Noorderwind Muziekproducties. Deze stichting bestaat uit verschillende ensembles en musici uit Noord-Nederland die in diverse samenstellingen bijzondere muziekprojecten en -producties ontwikkelen en uitvoeren. Noorderwind Muziekproducties kenmerkt zich door het spelen van klassieke muziek in bijzondere bezettingen met crossovers tussen andere muziekstromen en kunstdisciplines. Ze streeft ernaar de muziekproducties voor een breed publiek in de regio zichtbaar te maken.

Sinds “SAKS meets Talent” (2013), een initiatief van Keunstwurk in het kader van Fulkaan, organiseert SAKS ook bijna ieder jaar een SAKS-dag. Tijdens zo’n dag worden saxofonisten van alle leeftijden en alle niveaus gecoacht in verschillende ensembles door de leden van SAKS en geven ze samen met SAKS een eindpresentatie voor publiek. Dit alles om iedere saxofonist te laten ervaren hoe leuk het is om in kleine en grote ensembles samen te spelen.

SAKS bestaat uit 4 professionele musici:

MIRIAM STOFFELSMA – Sopraansaxofoon

JILDOU RENEMA – Altsaxofoon

SIETSKE TRINKS  – Tenorsaxofoon

MARRICH NOORDMANS – Baritonsaxofoon

Foto's hieronder: Rob Rotgers

Rob Rotgers MirjamMiriam Stoffelsma begon op negenjarige leeftijd met het volgen van saxofoonlessen en sloot zowel haar bachelor als masterstudie in Groningen en Utrecht cum laude af. Ze is sopraan- en alt saxofoniste bij het Orkest van de Koninklijke Marechaussee en remplaceert daarnaast bij het Rotterdams Philharmonisch orkest, Noord Nederlands Orkest en diverse andere orkesten. Daarnaast treedt ze regelmatig op met het Nederlands Blazers Ensemble, als soliste, en is ze sopraansaxofoniste bij SAKS. Naast haar werk als uitvoerend musicus is ze werkzaam bij expertise- en adviesorganisatie Keunstwurk als creatief producent Fulkaan en cultuurverbinder HaFaBra.

Rob Rotgers JildouJildou Renema (1979) behaalde in 2003 haar Bachelor aan het Prins Claus conservatorium bij docent Peter Stam.
 In 2007 studeerde ze cum laude af voor haar Master aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij Johan van der Linden.

Ze remplaçeert regelmatig in het Noord Nederlands Orkest en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Ook heeft ze meegedaan met het Balletorkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Daarnaast heeft ze in 2006 deelgenomen aan het internationale Adolphe Sax concours in Dinant waar ze zich kon meten met de beste saxofonisten van de wereld.

Rob Rotgers SietskeSietske Trinks begon op dertienjarige leeftijd met het bespelen van de altsaxofoon. Ze besloot na het behalen van haar atheneumdiploma naar de Pabo in Assen te gaan, waar ze in 2007 haar diploma voor onderwijzeres basisonderwijs behaalde. Vervolgens is ze klassiek saxofoon gaan studeren bij hoofdvakdocent Peter Stam aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 2011 behaalde ze daar cum laude haar Bachelor of Music.

Saxofoonles geeft Sietske bij Kunst & COO in Oosterwolde en in Akkrum heeft ze haar eigen lespraktijk i.s.m. fanfare De Harmonie. Tevens verzorgt ze voor Kunst & COO muziekprojecten op basisscholen.

Sietske is tenorsaxofoniste van saxofoonkwartet SAKS, vormt met Elvire Boelee (piano) en Daphne Schrama (klarinet) trio Pas de Trois en speelt sopraansaxofoon in het Noord-Nederlands Saxofoonkwartet. Tevens soleert en remplaceert/remplaceerde ze bij diverse harmonie- en fanfareorkesten, waaronder de KMKJWF en het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee.

http://www.sietsketrinks.com

Rob Rotgers MarichMarrich Noordmans (1992) werd in 2009 toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Sinds 2011 volgde ze daar de bachelorstudie klassiek saxofoon bij Peter Stam en Femke IJlstra en behaalde haar Bachelor of Music in 2015. Daarna vervolgde ze haar studie in Amsterdam, in de klas van gerenommeerd saxofonist Arno Bornkamp. In 2018 deed ze haar Master-recital dat de examencommissie bekroonde met een 8,5. Tijdens haar studie volgde ze masterclasses bij o.a. Nobuya Sugawa (Japan), Claude Delangle, Jean-Denis Michat (Frankrijk), Kyle Horche (VS) en Antonio Cánovas Moreno (Spanje).

Marrich is saxofoondocent bij coöperatie de Wâldsang in Buitenpost en Burgum (FRL), Centrum voor de Kunsten in Castricum (NH) en bij muziekvereniging Eensgezindheid Egmond-Binnen (NH). Daarnaast verzorgt ze sectierepetities bij verschillende muziekverenigingen en ensembles. Marrich remplaceert bij o.a. het Syrène saxofoonkwartet, Fanfare Bereden Wapens, het Noord Nederlands Orkest, Fanfare Korps Nationale Reserve en solistisch bij verschillende koren, fanfareorkesten en brassbands. Sinds 2014 is Marrich lid van saxofoonkwartet SAKS en sinds 2018 speelt ze ook bij het Haags Kwartet. Daarnaast is het fanfareorkest een grote liefde van Marrich en speelt ze sopraansaxofoon in het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO)

Startdatum 19-juli-2023 12:15
Einddatum 19-juli-2023 13:15