The Primary Sources, "De invloed van de Bach-broeders op klassieke meesters"

The Primary Sources, "De invloed van de Bach-broeders op klassieke meesters"

The Primary sourcesLonden is in de geschiedenis van de westerse muziek altijd een belangrijk muzikaal centrum geweest. Musici uit heel Europa kwamen er om te leven en te werken en werden, ondanks hun afkomst, onder de Engelse componisten geschaard. Deze artistieke expats hadden een grote invloed op landgenoten die Londen aandeden. Onder hen Joseph Haydn en de heel jonge Mozart, die met zijn vader op achtjarige leeftijd de Engelse hoofdstad bezocht.
Het jaar 1764 blijkt een goed jaar te zijn voor het genre van trios met fortepiano en begeleiding van fluit en cello. In deze periode nam de piano, ook wel fortepiano genoemd, langzaam maar zeker de leidende rol als toetsinstrument over van het klavecimbel. De rol van de fluit en de cello in dit repertoire is het relatief droge timbre van de fortepiano te verrijken door het toevoegen van resonantie en expressieve kleuren. Het resultaat is een unieke klankwereld waarin de instrumenten elkaar wonderwel aanvullen.

Op 19 augustus zullen Kirsten en Lucie optreden als duo en werken spelen van Johan en Carl Bach, Wolfgang Amadeus Mozart en Franz Josef Haydn.

Kristen HKristen Huebner1uebner, oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten, baseert haar muzikale leven nu in Nederland en Europa. Kristen ontving haar eerste Bachelors Diploma in ‘Music Performance’ met Immanuel Davis van de University of Minnesota, Minneapolis. Na in 2009 de vijver naar Nederland te hebben gesprongen, is ze sindsdien een fervent specialist geworden op de barokfluit, met zowel bachelors als mastersdiploma's van het Utrechts Conservatorium (BM) en het Koninklijk Conservatorium Den Haag (MM), waar ze studeerde met Wilbert Hazelzet en Kate Clark. Ze tourde door Europa met het Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman en werkte samen met leden

van het Orkest van de Achttiende Eeuw onder Frans Brüggen. Haar werk met het in Parijs gevestigde Ensemble Diderot, geleid door Johannes Pramsohler, heeft geleid tot tal van optredens op festivals zoals Musikfest Erzgebirge en de  Bachbiënnale  Weimar.  Daarnaast  verschijnt  Kristen  op  de  2016  CD- opname van het ensemble van de Mondonville Trio Sonatas op Audax Records. Samenwerkingen met verschillende Europese historisch geïnformeerde ensembles omvatten voorstellingen tijdens het Valletta International Baroque Festival op Malta met Mahan Esfahani en La Folia Barockorchester.

Dichter bij huis speelt Kristen eerste fluit met Dutch Baroque onder leiding van Gerard de Wit, met wie ze op de CD-opname van 2017 van het Bach Triple Concerto verschijnt. Een gepassioneerde kamermusicus die is toegewijd aan het herleven van het pre-klassieke repertoire, Kristen is de mede-oprichter van The Primary Sources samen met de forte-pianist Lucie de Saint Vincent. Kristen's onderzoek naar Empfindsamkeit in de kamermuziek van Carl Philipp Emanuel Bach is aangepast in een artikel voor het online tijdschrift Music & Practice, gepubliceerd in 2015. Naast een druk speelschema houdt Kristen ook van een  bruisende leerpraktijk in Utrecht.

Lucie de saint VincentDe Franse pianiste Lucie de Saint Vincent treedt regelmatig op in Europa als solist, kamermusicus en als begeleider van zangers op verschillende     toetsinstrumenten: piano, fortepiano, klavecimbel en clavichord. Sinds 2005 was ze jaarlijks onder andere te horen bij het  Festival Oude Muziek te Utrecht (fringe), het Bach Festival Dordrecht, Présence Féminine in Toulon (FR) en Les Invalides in Parijs. Zij ontving in 2013 de Prix Musical de la fondation Royaumont in Parijs voor haar onderzoek naar onbekende Franse fortepiano repertoires uit de klassieke periode. Uit passie voor de muziek uit de klassieke periode richtte zij met Kristen Huebner het ensemble Primary Sources op.

Na haar pianostudie in Perpignan, Parijs en Budapest, behaalde Lucie haar Master of Music met bijvak Jazzpiano in het Utrecht’s Conservatorium bij Paolo Giacometti. Haar liefde voor het authentieke geluid van de fortepiano bracht haar tot de studie  bij Bart van Oort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2012 behaalde zij daar haar fortepiano Master of Music. Lucie de Saint Vincent laat de fortepiano ook in andere muzikale werelden horen. Ze combineert het instrument in projecten met verschillende invloeden tussen klassiek, jazz, wereldmuziek en improvisatie, zoals bij Quintuor Trytone en het Turkse ensemble Lalezard.

 

Evenement Eigenschappen

Startdatum 19-juni-2019 12:15
Einddatum 19-juni-2019 13:15