Lunchconcerten

Een improvisatie lunchconcert met voorbeelden en uitleg.

 

Wat is improviseren eigenlijk?

Siebren Zwaan 1Als geboren (1952) en getogen Amsterdammer, kwam ik tijdens mijn orgelstudie aan het Utrechts conservatorium in Gorinchem te wonen. We studeerden beiden. Mijn vrouw studeerde voor ergotherapeut en ik voor mijn eindexamen UM voor orgel. Ik had graag piano ook als hoofdvak gedaan, maar dat werd later zang. In 1978 studeerde ik af met UM Orgel in de Lambertus kerk in Helmond.

In 1990 studeerde ik af aan het Rotterdams conservatorium voor DM zang, bij Trudi Koeleman. Inmiddels ben ik meer dan 45 jaar verder in mijn muzikale loopbaan die juist begonnen is met wat ik op 10 juli in de Grote Kerk op piano laat horen. Namelijk, improviseren. Als 8-jarig knulletje was ik er al mee bezig. Ik weet nog dat mijn orgelleraar Han Hogewoud dan zei: “Dat staat er niet, je improviseert.” Maar ja, uiteindelijk heb ik toch wel geleerd te spelen wat er staat. Juist het niet spelen wat er staat, maar wat muziek je echt doet door je eigen muziek te maken die telkens anders mag zijn en waar je op hele verschillende manieren mee om kan gaan. Hiervan geef ik voorbeelden tijdens mijn lunchconcert in de Grote Kerk op piano. Ook als koordirigent houd ik ervan om mijn zangers en zangeressen uit te dagen om te improviseren.

Ik verheug me zeer op dit concert. Tot de 10de juli!

Groet, Siebren Zwaan

Startdatum 10-juli-2024 12:15
Einddatum 10-juli-2024 13:15
Django à Paris

In de theater-voorstelling “Django à Paris” staat het leven en de muziek van Django Reinhardt centraal. Deze Belgische jazzgitarist had in de jaren ’30 een enorme impact op de jazzmuziek in Europa. Dat was een tijd waarin Europese pioniers de nieuwe swingmuziek uit de USA (jazz en vooral dansmuziek) combineerden met de traditionele walsen, zigeunermuziek en klassieke muziek uit Europa. Parijs was in de jaren ’30 en ’40 het bruisende hart van deze muzikale ontwikkeling.

Muzikanten en jazz-kenners Frank de Kleer, Flip Krajenbrink en Melvin Könings verzorgen een inspirerende voorstelling met verhalen, anekdotes en live muziek.

 

Frank de KleerFrank de Kleer is gitarist, goochelaar en één van Nederlands meest bekende ukelele-spelers. Hij heeft onder meer een eigen theater in Vianen en treedt op voor volwassenen en kinderen. Frank koestert ook de gitaar van Joseph Reinhardt (de broer van Django Reinhardt die immer meespeelde). Dit historische instrument was jarenlang in het bezit van de beroemde zanger en gitarist Eddy Christiani.

 

Flip KrajenbrinkFlip Krajenbrink speelde in talloze Hot Club de France formaties en toerde jarenlang als ritmegitarist met gypsy jazzgrootmeester Fapy Lafertin langs de internationale jazzpodia. Hij is Django-kenner bij uitstek en kan veel vertellen over de beroemde Selmer-Maccaferri gitaren.

 

Melvin Koenings 4Melvin Könings speelt contrabas en is al jarenlang voorzitter van de Stichting Hot Club de France Nederland. Hij leidt jamsessies, organiseert concerten, hij is hoofdredacteur van het kwartaalblad Quintette en hij neemt podcasts over gypsy jazz op. Ook toerde hij internationaal met het Lollo Meier Quartet.

Startdatum 17-juli-2024 12:15
Einddatum 17-juli-2024 13:15
Liguster

 

Een Gorkumse aangelegenheid en een familiefeestje ineen!! De leden van Liguster zijn niet alleen muzikaal bij elkaar betrokken, allen woonachtig in Gorinchem maar hebben ook nog eens een familieband. Moeder (muziekjuf): Helga Buitelaar zingt samen met dochters: Erin en Dane Blom en haar man Johan van Drunen. Op een zeer gevarieerd instrumentarium (gitaar, kofferset, ukelele, doedelzak, fluit, klarinet, etc) komen allerlei muzikale smaken en sferen aanbod.

De meerstemmige loepzuiver gezongen eigen teksten worden afgewisseld met folky covers, polderfado, country punk en kleinkunstliedjes. De teksten getuigen van een liefde voor taal, hang naar historie en weemoed. Ze gaan over de liefde, de dagelijkse beslommeringen, bespiegelingen en ergernissen. De muzikale pareltjes worden lichtvoetig en humorvol toegelicht.

Liguster heeft in eigen studio “Het Zevende Huis” aan de Knipsteeg een CD opgenomen: “Snoei”. De tweede Cd “Heg” zal tijdens dit concert worden gepresenteerd. Het is dus dubbel feest!

Helga Buitelaar:       zang, fluiten, klarinet, doedelzak, gitaar, kazoo

Erin Blom:               ukelele, zang

Dane Blom:             akoestische bas, bas ukelele, zang

Johan van Drunen:   gitaar, kofferset – percussie, cajon, zang

 

Webiste Liguster

FacebookFacebook 

Youtube

https://www.youtube.com/playlist?list=PLuDyJ7tH42Ty8Y_v84xD9f1AQf0xnWmWI

www.hhmusica.nl

Startdatum 24-juli-2024 12:15
Einddatum 24-juli-2024 13:15
Mendelssohn Trio

Fiona Hutubessy-Watson, Frank den Herder en Magdalena Karas herkennen in elkaar hun liefde voor muziek en hun geloof. Bij hun eerste ontmoeting speelden zij het eerste pianotrio van Mendelssohn. Deze christelijke Joodse componist inspireerde de drie musici, die met klassieke muziek een brug willen slaan tussen verschillende muziekstijlen en geloofstradities. Daarbij wil het trio de klassieke muziek toegankelijker maken voor iedereen.

 

Fiona Watson-Hutubessy

FionaFiona is geboren in Engeland. Op 11-jarige leeftijd kreeg zij een studiebeursvoor ‘The Royal Academy  of Music’ in London. Vanaf haar 14e jaar was zij lid van het Essex Youth Orchestra waarmee zij optrad in de Royal Albert Hall in Londen en tournees maakte naar Israël en de USA. Ook speelde zij in Singapore, Duitsland en Spanje. Fiona was cello aanvoerder in het Mulder Consort en in het Hineni Symfonie Orkest. Dit orkest maakte een tournee naar Israël en is regelmatig te horen in ‘Nederland Zingt’. Fiona treedt op in diverse

combinaties en verleende haar medewerking aan veel CD-opnames. In haar vrije tijd is Fiona graag aan het klussen of tuinieren en geniet zij van de natuur. Webside van Fiona: www.fiocello.com

 

Frank den Herder

Frank HFrank is geboren in Den Haag. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium piano (solospel) en cello (onderwijsbevoegdheid), korte tijd gecombineerd met een studie wiskunde.

Frank is als pianist werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium, speelt als cellist in diverse orkesten en ensembles en componeert voor uiteenlopende bezettingen. Zijn composities worden geregeld uitgevoerd, o.a. door het Kurios Klarinetkwartet dat een werk van hem op CD (‘Triple Dutch’) heeft gezet.

In zijn vrije tijd is hij een verwoed schaker, een gepassioneerd marathonloper en actief als kerkmusicus. Wikipedia over Frank: https://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_den_Herder

 

Magdalena Karas

MagdalenaMagdalena is geboren in Polen. Op 8-jarige leeftijd begon zij viool te spelen. Na een financiële studie en loopbaan kwam zij naar Nederland en hier keerde zij terug naar haar eerste liefde: de viool.

Dit leidde tot een studie aan het Utrechts Conservatorium. Magdalena is violiste in ‘The Psalm Project’ en betrokken bij verschillende projecten, studio opnames, tv programmas, strijkkwartet-begeleiding, orkest projecten en tours met bekende artiesten. Magdalena bespeelt een viool van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. In haar vrije tijd geniet zij van lezen, de natuur en skiën.

Startdatum 31-juli-2024 12:15
Einddatum 31-juli-2024 13:15
Flutamuze

Ensemble Flutamuze


De basis van dit ensemble is de blokfluit, die in alle maten en soorten wordt bespeeld, aangevuld met diverse instrumenten zoals viool, nyckelharpa, viola da gamba, klavecimbel, luiten en gitaar. Daardoor kan een zeer  veelzijdig en afwisselend programma worden gepresenteerd. 

Bij de oprichting, bestond de bezetting uit een blokfluit kwartet. Dat is nog steeds de basis, maar al snel begon een zoektocht naar diversiteit in klank en repertoire. Een geheel eigen geluid en de grote afwisseling zijn de kenmerken die dit ensemble zo uniek maken, met muziek van de 16de t/m de 21ste eeuw, in vele combinaties en uit vele windstreken. Door de leden zelf bijeen gebracht en bewerkt.

Ons repertoire bevat muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok, maar ook de meer lichtvoetige en recent gecomponeerde stukken komen aan bod, soms met een knipoog naar de klassieken en de lichte muziek, speciaal bewerkt voor en door Flutamuze. In een mix van 13 verschillende combinaties laat Flutamuze u horen wat er zoal mogelijk is met het instrumentarium dat wordt bespeeld door de leden van ons unieke ensemble.

Met 10 verschillende blokfluiten, violen, nyckelharpa, gitaar, viola da gamba (alt en bas), klaecimbel en luiten spelen wij een MIX van Renaissance – Barok – Volksmuziek uit diverse landen en een tikkie "Jazz". Wat onze zoektocht voor verrassingen heeft opgeleverd ? Beluister het op één van onze CD’s of bezoek ons concert in de Grote Kerk te Gorinchem.

 

Programma 7 augustus 2024

  1. Greensleeves – Traditional – /bew. T de Wijs
  1. 2 delen uit: Triosonate in C Moll –

     - G.Ph Telemann (1681 – 1767)

     * Largo - Vivace

  1. Couldron Bubble - Glen Shannon (1966)
  1.  Les Tendres Plaintes

   - J.Ph Rameau (1683 – 1764)

  1. Suite Erasmus C. Kindermann (1616 – 1655)
  1. 2 delen uit : Sonata VI – Il Pastor Fide

     - Nicholas Chédeville (1705 – 1782)

  1. This love is but a wanton fit

     In the merry month of may

     - Thomas Morley (1557/58 – ca 1606)

  1. Pastor que con tus silbos…./bew. T. de Wijs

     - J.J. Calvo Martinez (* 1966)

  1. Sonata V - Serenata – Kassel 1698

     - August Kühnel (1645 – 1700)

  1. O’ Carolan Collection - Traditional

       Turlough O’ Carolan

  1. The Strenuous Life - bew. Fr.Beyer/T. de Wijs

       - Scott Joplin ( 1868 – 1917)

 

Muzikanten

Johan van Middelkoop  Gitaar
Anne Dekker               Viola da gamba
Hanneke Schalkoort     Blokfluiten
Jelly van Aken             Klavecimbel
Tim de Wijs                 Blokfluiten, viool en nyckelharpa
Wil de Wijs                  Blokfluiten, viola da gamba 


Met deze link kunt u In onze webshop 3 CD's bestellen: https://flutamuze.sumupstore.com/

Startdatum 07-aug-2024 12:15
Einddatum 07-aug-2024 13:15